Pari vuotta sitten kaikki alkoivat tehdä podcasteja. Nyt yritykset ovat siirtymässä äänipodcasteista videopodcasteihin. Lisätään vain kamera ja yhdistetään se äänen kanssa. Yksinkertaista, eikö vain?
Pari muuttujaa
Podcastien äänitys on teknisesti lopulta melko yksinkertaista; jos käytössä on hyvät mikrofonit ja kunnollinen tallennin, niin äänityspaikan akustiikka ja puhujat ovat ainoita muuttujia tekniikan kannalta. Mutta sitten kun pakettiin lisätään kuva, täytyy ottaa huomioon valaisu, sisustus ja sopivat kuvakulmat. Vieraiden täytyy kiinnittää huomiota pukeutumiseen ja esiintymiseen – ulkonäöllä onkin nyt väliä. Mikrofonit eivät saa peittää kasvoja, jotta kameraan tulisi hyvännäköistä kuvaa. Toisaalta mikrofonien pitäisi olla lähellä, jotta muuttuvissa olosuhteissa huoneen yleensä huono akustiikka ei pääse sotkemaan lopputulosta.
Lisäksi ääni ja kuva tallennetaan eri paikkoihin: ääni monikanavaisena esim. tässä tapauksessa käyttämääni Zoom H6 -nauhuriin ja kuva kahdella kameralla omille muistikorteilleen.
Kuva: Zoom H6 – tällä voi äänittää neljä kanavaa yhtä aikaa sisään. Helppo ja nopea laite keikkakäytössä!
Podcast-äänen editointi
Jo satoja podcasteja editoineena voisin yleistää puhujat karkeasti kahteen ryhmään: niihin, jotka käyttävät poisleikattavia täytesanoja ja niihin, jotka käyttävät poisleikattavia täytesanoja. Öö, mutta eikös nuo olleet samanlaisia nuo ryhmät? Niinpä.
Suomen kielen yleisimmät sanat ja sanayhdistelmät ovat editointikokemukseni mukaan öö, niinku, tota, [maiskis], ikään kuin, tavallaan, totta puhuttuna tota siis niinku, öö siis niinku tota, ikäänkuin siis niinku tota ja [kovaääninen sisäänhengitys + narinaa]. Lisäksi monet puhujat toistavat sanoja huomaamatta huomaamatta, antaen leikkaajalle leikkaajalle mah- mah- mahdollisuuden käyttää parasta sanaa. 🙂
Äänipodcasteja viimeistellessäni leikkaan pois tällaisia täytesanoja ja epäröintikohtia, jolloin sisältö tulee ulos selkeämmin ja sujuvammin. Videopodcastissa tämä ei kuitenkaan toimi…
Videopodcast-äänen editointi
Tähän väliin täytyy kommentoida, että artikkelin kuvassa olevat äänittämäni henkilöt puhuivat todella ammattitaitoisesti, eikä heidän puheessaan ollut tällaisia yleisiä ongelmia!
Videopodcastin ääniraitaa ei voi noin vain lähteä leikkelemään, koska silloin kuva ja ääni menisivät pois synkasta. Editit täytyy tehdä samaan aikaan sekä kuvaan että ääneen videoeditorissa. Nykyään Youtube-videoissa on hyväksyttyä tehdä edittejä kuvakulmaa vaihtamatta, mutta yrityspodcasteissa, joissa on asiantuntijoita vieraana puhumassa painavaa asiaa, ei sellainen ole hyväksyttävää. Editit täytyy tehdä hienovaraisemmin vaihtamalla samalla kamerakulmaa. Toisaalta kameraakaan ei voi vaihdella sekunnin välein, joten epävarmasti puhuttu ääniraita on vain jätettävä lopputuotteeseen.
Tässä kohtaa elävä kuva tulee mukaan pelastamaan tilannetta: kun katsoja näkee puhujan, antaa hän heti enemmän anteeksi pientä epäröintiä nähdessään kaikki eleet ja ilmeet. Kaikkia öö-sanoja ei tarvitsekaan editoida pois. Videopodcastien editoinnissa käytetään laveampaa sivellentintä; niistä leikataan vain selkeitä taukokohtia, joissa juontaja vaikkapa kysyy kameran näkymättömissä olevalta tuottajalta ajankäytöstä ja siitä, että miten aiheen käsittelyä pitäisi mahdollisesti vielä jatkaa.
Pulu Studio tarjoaa tällä hetkellä videopocastien ääniraitojen äänityksen sekä äänen ja kuvan editointia. Ensi vuonna (2021 alussa) toiminta laajenee kuvapuolelle. Hankinnassa on huippuluokan 4K -kamerat ym. asiaankuuluva valokalusto. Samalla studio laajentaa podcastien tuotantoa kokonaisten konseptien toimittamiseen. Ota yhteyttä sähköpostilla, jos yrityksenne tarvitsee ääni- tai videopodcast-sarjan jonkin aiheen ympäriltä. 🙂