Siirry suoraan sisältöön

Uusin kalustohankinta ja arvostelu: Soundcraft UI24r digimikseri

  • tehnyt

Pulu Studion livekaluston uusin tulokas on Soundcraft Ui24R digitaalimikseri. Käytin tätä jo pari vuotta sitten yhdellä keikalla, mutta laite palautettiin takaisin kauppaan viallisena. Tästä lisää alempana…

Lähin kilpailija samassa hintaluokassa (n. 850-1100  €) Ui24R:lle mitä tulee mieleen, lienee Behringer X32 RACK. Behku ei kuitenkaan vakuuta kaikilta osin – moitteita on käyttökokemuksissa tullut esim. vaatimattomasta headroomista ja etuasteista, joiden pitäisi markkinointitekstien mukaan olla huippuluokan Midaksia. Soundcraft ei kokemuksieni mukaan myöksään ole synonyymi laadulle, mutta UI24r:n houkuttelevat ominaisuudet ja kompakti koko yhdistettynä kohtuulliseen hintaan saivat minut hurauttamaan Discolandiin ostamaan pk-seudun ainoan myytävänä olevan yksilön omaksi. Nummela ja St. Paul’s Sound ei tässä tapauksessa ole enää pk-seutua ja siellä hinta oli yli satasen kalliimpi.

Perusominaisuudet

16 mikkikanavaa, joista kahdeksaan ensimmäiseen voi kytkeä myös linjatasoisen tulon combojackin ansiosta (XLR ja 6,33 mm yhdessä). Yhteensä 20 tuloa.

Paljon AUX-lähtöjä. 8 AUXia, jotka on mahdollista laittaa stereopareiksi. Näin esim. 4-henkinen bändi saa omat stereokuuntelut korvamonitoreihin. Tämä oli yksi ratkaisevista tekijöistä, minkä takia tähän malliin päädyin.

Moniraitainen taustanauhojen toisto. Sisäänrakennettu soitin osaa toistaa moniraitaisia taustanauhoja. Tätä juuri tarvitsin – ei tarvitse roudata tietokonetta ja äänikorttia keikalle. Yksi raita klikille, toinen bassovoittoisille syntikoille, lisäksi yksi tai kaksi stereoparia, joissa on aputaustalauluja ym. äänimattoja.

Helppo käyttöliittymä. Soundcraft UI24r digimikseri on itsessään pelkkä neljän räkkiunitin korkuinen laatikko, jossa on liitännät. Ohjaus tapahtuu tabletilla, puhelimilla tai hiirellä, näppämistöllä ja mikseriin kytkettävällä näytöllä. Viimeinen vaihtoehto noista vastaa käytännössä normaalia pöytätietokoneen käyttöä ja asetusten säätäminen on tällä tavalla miellyttävän vaivatonta. Ero esimerkiksi paljon käyttämääni jo ikääntyneeseen Yamaha LS-9-mikseriin on huima – ja nimenomaan Soundcraftin hyväksi. Esimerkiksi parametrisen EQ:n Q-arvon voi säätää tabletilla kahdella sormella nipistämällä tai levittämällä.

WiFi ja RJ45 Ethernet-liitännät. Mikserissä on WiFi-tukiasema, johon miksaaja ja bändin eri jäsenet voivat ottaa yhteyden omilla laitteillaan. Kuulostaa hyvältä niin kauan kun se toimii. Pari vuotta sitten mikseri mykistyi kahdesti kesken keikan, koska sen käyttöjärjestelmä kaatui WiFi-verkkoyhteyksiä ylläpitävän koodin bugien takia. Tämän takia palautin laitteen viallisena verkkokauppa.comiin. Uusimmassa firmwaressa on ylimalkaisen dokumentaation mukaan tehty parannuksia verkkoyhteyksien ylläpitoon. Jää vielä nähtäväksi, mitä se sitten käytännössä tarkoittaa.

Ongelman pystyy kiertämään käyttämällä ulkoista tukiasemaa ja kytkemällä se Ethernet-kaapelilla miksauspöytään. Ostan tähän siis vielä lisävarusteeksi ulkoisen purkin, jotta mikseri ei taas pimene kesken keikan. (Miksauspöydän perustehtävä on ottaa äänisignaalia sisään, käsitellä sitä ja työntää se sen jälkeen ulos. Soundcraft UI24r epäonnistui tässä perustehtävässä. Ja silti menin ostamaan laitteen uudestaan. Onko järkee vai ei…

Paino. Siis keveys! Mikseri painaa vain 5,1 kg. Keikkailu muuttuu aina vain kevyemmäksi laitteiden kehittyessä. 🙂 Ei tee enää ikinä mieli roudata mikseriä, joka vie tilaa caseineen subwooferin verran ja painaa 30 kg kun saman voi tehdä paremmin 6 kertaa kevyemmin ja käytännöllisemmin nykytekniikalla.

Kritiikkiä

Kuten jo ylempänä kirjoitin, firmware saattaa olla edelleen buginen verkkoyhteyksien hallinan osalta ja mikseri voi kaatua kesken käytön. Lisäksi käyttöliittymä on hieman hitaan oloinen, todennäköisesti alakanttiin mitoitetun prosessorin takia.  Kolmas, ehkä suurin outous, on parametrisen EQ:n puute master-kanavassa. Sieltä löytyy graafinen EQ, mutta mielestäni parametrinen olisi paljon kätevämpi. Graafinen voisi olla parametrisen jälkeen toisena EQ:na.

Efektiosastolla on käytössä Lexiconin kaiut, mutta ne ovat aika perustasoa. Efektejä voisi olla myös enemmän, jolloin mikserillä voisi tehdä esim. säröytetyt LoFi-efektit ilman ulkoisia laitteita.

Yhteenveto

Soundcraft UI24r on mainio nykyaikainen digitaalinen räkkimikseri, jolla hoitaa helposti isompienkin bändien live-esiintymisien miksaukset, jos 16 mikkikanavaa + 6 linjakanavaa riittävät. Tässä vaiheessa tunnelma on positiivinen ja toiveikas. Teen uuden raportin myöhemmin kun tilanne muuttuu.

Käyttökokemuksia

26.5.2022 Nyt on yksi keikka ja useammat treenit takana. Ostin mikserin kylkeen ulkoisen WLAN-reitittimen, jonka kautta miksaaja ja bändi ottivat yhdeyden. Sen puolesta ei ollut muita ongelmia kuin että yhteys melko hidas ja välillä se saattaa katketa kokonaan. Keikalla ei onneksi ollut ongelmia.

USB playback on jäänyt edelleen jumiin silloin tällöin. Se toimii luotetettavimmin, jos biisin antaa soida alusta loppuun. Kesken pysäyttäminen tai siirtyminen biisin sisällä eri kohtaan tuntuvat triggeröivän ongelmat. Tällöin musiikki ei lähde enää soimaan ja kaikki playback-nappulat lopettavat reagoimisen.

USB-tikun poistaminen ja uudelleenliittäminen mikseriin: mikseri huomaa tämän, mutta sisäänrakennettu USB playback -soitin ei tajua asiaa ennen kuin käyttäjä klikkaa playlistissä -root- tai -all files- -kohtaa. Tällöin lista mp3-tiedostoista päivittyy ja homma lähtee pelittämään.

Miksaajamme ei löytänyt sidechainia. Kanavissa niitä ei ole, mutta ryhmissä on Multi-Ducker: ”Multi-Ducker: With huge expansion in content creation, Soundcraft is adding a new MultiDucker feature for those creating content in a radio or TV broadcast style workflow. MultiDucker enables users to route groups of mic channels to subgroups, and then in the subgroup compressor, assign higher number subgroups to “duck” (side chain trigged compression) from levels on any lower numbered subgroup. As an example, users could route the speaking mic channels to subgroup 1, a musician playing acoustic guitar in the same room to subgroup 5, and USB playback to subgroup 6. When the people on mics are speaking, the music subgroups will now automatically “duck” (compress) their levels, and when the speaking pauses, the music channel levels will return.

28.4.2022 Soitin maahantuoajan huoltoon (Studiotec Oy) ja kysyin yksinkertaisesti, että ”miten toimimme?” koskien USB playback -bugia. Huolto ei osannut sanoa asiaan juuta eikä jaata, muttta ehdotti lopulta, että toisin mikserin huoltoon ja siihen voitaisiin vaihtaa prosessorikortti – jos vaikka se olisi viallinen tai kärsisi ylikuumenemisesta. Keskustelu ei ole 100% tarkasti litteroitu, mutta kummankin puolen viestin sanoma noudattaa mahdollisimman tarkasti puhelinkeskustelun kulkua:

– Voit tuoda mikserin meille huoltoon ja siihen voidaan vaihtaa ohjainkortti, jos se vaikka ylikuumentuu ja aiheuttaa siksi nuo ongelmat.

– Mutta tuo mikseri seisoo vapaasti lattialla normaalissa huoneenlämmössä, ei kai sen pitäisi ylikuumentua?

– No ei kyllä pitäisi, mutta eihän sitä tiedä.

– Paljonko tuossa olisi toimitusaika?

– Nythän on tämä korona-aika ja toimitusajat ovat vähän pitempiä, voi mennä 6-8 kuukautta.

– Eli toisin teille uuden mikserini valohoitoon puoleksi vuodeksi, eikä vika todennäköisesti edes ole hardwaressa. Mä voin mitata lämpökamerallani laitteen sisälämpötilan. Mikä on kriittinen lämpötila minkä tuo kestää?

– No tuota …Olisiko 55 astetta?

– Sano sä, mistä minä voin tietää. Ja ongelmahan ei mitä todennäköisimmin ole hardwaressa vaan ohjelmistopuolen bugissa. Miten siis toimimme?

– No me voidaan katsoa josko Soundcrafilla olisi firmware-päivitys.

– Olen katsonut. Ei ole. Uusin päivitys on 2 vuoden takaa. Tuskin on uutta tulossa.

– Niin, meidän on vaikea lähteä korjaamaan softapuolta. Jos laite on viallinen, niin takuun piirissä se voidaan vaihtaa uuteen.

– Mitä se hyödyttää kun näissä kaikissa on sama softa ja sama bugi?

– Niin…

– Eli miten asian kanssa toimitaan? Tarvitsen mikserin, joka ei kaadu kesken keikkaa vaan välittää ääntä katkeamatta niin kuin jokaisen mikserin kuuluu tehdä.

– Niin…

Eli en päässyt puusta pitkään huollon kanssa. Ehdotin lopuksi, että tarkkailen tilannetta ja testaan USB-soitinta eri muistitikulla. Palaan tähän myöhemmin.

27.4.2022 Mikseri on ollut testikäytössä pari viikkoa. Tähän mennessä on ilmennyt seuraavia vikoja:

USB playback on kaatunut kolme kertaa. Kahdella kerralla soitin vain lopetti soittamisen ja soittimen nappulat jäivät jumiin (rewind, stop, play). Vain virrat pois/päälle korjasi tilanteen. Kolmannella kerralla myös WiFi-yhteys katkesi samalla hetkellä kun musiikki lakkasi soimasta. Mikserin kaikki kanavat olivat hetken aikaa mykkänä ja sen jälkeen yhteyden palautuivat itsestään.

24.4.2022 Osassa mikkikanavista ilmeni kummallinen ongelma: kun input gainia asetti lähellekään normaalia, niin kanavasta tuli n. 300 ms pituinen häiriöääni, jossa lähtösignaali oli boostattu luokkaa 80 dB eli täysin ruvelle. Kuulokkeilla kanavia säätäessäni olin menettää kuuloni ja järkeni kun korviin tuli yllättäen aivan järkyttävän kova äänenpaine. Tämä tuli kahdella eri kanavalla ja äänilähteellä (laulumikki ja basson DI-boksi), joten ongelma ei ollut siellä, vaan itse mikserissä. Ei hyvä.