Siirry suoraan sisältöön

Tyrmä – Black Crow On A Tombstone

  • tehnyt

https://youtu.be/56nxT-64D2U

Black metal -bändi Tyrmä julkaisi uuden musavideon. Tällä kertaa käsittelyssä oli Satyriconin Black Crow On A Tombstone. Tuotin biisin suunnilleen Satyriconin alkuperäisversion mukaisesti. Laulaja Ektoplasma on kehittynyt selvästi sitten edellisen julkaisun, joka oli ennen joulua. Nyt örinälaulut irtoavat helpommin ja laulussa on enemmän syvyyttä. Tämän jälkeen tuotan bändille oman biisin. Sen tekemiseen menee muutama kuukausi, joten palataan myöhemmin.

Tuotannon toteutus: koska soitin itse kaikki soittimet enkä ole varsinaisesti rumpali, niin rumpujen kanssa piti käyttää hyväksi studion mahdollisuuksia. Aluksi ohjelmoin rummut hiirellä alusta loppuun haluamakseni. Tämän jälkeen soitin erikseen virvelin, hi-hatin, tomit ja crashit. Muutama crash on lisäksi rumpukoneesta. Bassorumpu on kokonaan ohjelmoitu. Koska en tykkää yhtään kliinisen kuuloisesta tuplapedaalitykityksestä, niin ohjelmoin bassariraidalle luonnollista soittotuntumaa matkivan lowpass-filtterin. Näin vahvoilla, harvaan tulevilla iskuilla on terävämpi ääni kuin jatkuvassa tykityksessä. Lisäksi ohjelmoin bassarisamplen äänenkorkeuden muuttumaan 1/2 sävelaskelta mahdollisimman satunnaisesti. Lopputulos on edelleen tiukasti soitetun kuuloinen, mutta ei omaan korvaani häiritsevän konekiväärimäinen.

Tässä vaiheessa pitää antaa tunnustus Satyriconin rumpalille Kjetil-Vidar Haraldstadille – hänen blastbeat-kompit ovat järjettömän hyvin soitetut. Black Crow On A Tombstonessa on suunnilleen kaikki tärkeimmät blastbeat-variaatiot.  🙂

Kitarat äänitin perinteisellä tavalla mikittämällä.  En käyttänyt tässä biisissä ollenkaan Axe FX II:n soundeja.

Gibson Les Paul Studio (Dirty Fingers tallamikki) => Ibanez Trashmetal (oma modaus) => Mesa/Boogie MK III => Shure SM57 ja Sennheiser MD421 läheltä, Neumann KM184 -pari kauempaa ottamassa tilaa. Miksausvaiheessa pieni EQ, mutta ei muuta.  Kitara on tuplattu vasempaan ja oikeaan kanavaan. Keskellä on lisäksi kolmas kitara, joka antaa vähän lisätukea.

Basso: Rocktron-basso => DI. Miksausvaiheessa  kopioin basson toiselel raidalle ja laitoin siihen overdriveä.

Laulu: Shure SM-7. Laulua ei ole paljoa käsitelty. Pieni kirkastava EQ ja paljon kompressoria & limitteriä. Lyhyttä kaikua ja lyhyttä delayta niin vähän, että se ei kuulu läpi.

Video: musavideon kuvauksissa pääsimme kokeilemaan studiolle juuri ostettua Sony A7 III -kameraa ja gimbaalia. Kuvaukset tehtiin yöllä eräällä helsinkiläisellä kalliolla. Pakkasta oli yli 10 astetta ja kädet jäätyivät. Siellä ei kauaa viitsinyt heilua, joten videosta paistaa osittain kiireellä tehdyn maku… Kesällä on parempi tehdä ulkokuvauksia!