Sain inspiraation tehdä oman boosteripedaalin, koska tarvitsen tulevilla keikoilla helppoa tapaa nostaa soolojen tasoa ilman presetin vaihtoa MIDI-pedaalilla. Kaupallisena ratkaisuna esim. MXR micro amp ajaisi asian mainiosti, mutta ajattelin tehdä itse ja säästää (micro ampin hinta tätä kirjoittaessa oli 109 €). Boosteripedaalin toimintaperiaate on loppujen lopuksi tosi yksinkertainen ja laitteen rakentaa prototyyppinä piirilevylle pelkästään kytkentäkaaviota seuraamalla. Suurin osa osista löytyi studion varastohyllyiltä, koska olen ennenkin rakennellut pedaaleja ja räkkilaitteita, joten ei muuta kuin hommiin…
Esikuva
MXR micro amp on ääntä värittämätön boost/volume-pedaali, osa MXR:n ensimmäistä Reference Series -sarjaa, joka julkaistiin vuosina 1973-1984. Jim Dunlop osti MXR:n lisenssioikeudet ja valmistaa tälläkin hetkellä uusintapainoksta myös micro ampista.
MXR micro Amp on suunniteltu puhtaaksi äänenvoimakkuuden korottajaksi; se ei värjää tai muuta kitaran ääntä. Pedaalin ensisijainen käyttötarkoitus on nostaa soolojen äänenvoimakkuutta. Sitä voidaan käyttää myös pitkien efektiketjujen tai kaapeleleiden edessä nostamassa signaalin tasoa.
Kytkentäkaavio
Virtalähteenä käytetään 9-15 VDC jännitteen tarjoavaa ulkoista muuntajaa. Pedaali toimii max. 18 V jännitteellä, mutta normikäytössä 9 V on riittävä syöttöjännite puhtaan signaalin tuottamiseksi. 1N4001 diodi suojaa pedaalia viralähteen väärältä polariteetilta. 9V sisääntulojännitteeestä tehdään op ampille 4,5V biasointijännite 10k vastusten avulla. Biasointijännite yhdistetään sisääntulosignaaliin 0.1 uF kondensaattorin jälkeen. 0.1 uF kondensaattori toisaalta poistaa sisääntulosignaalissa olevan tasajännitekomponentin mutta myös estää biasointijännitettä kulkemasta väärään suuntaan.
TL072 op ampista käytetään vain toista puolikasta. Signaali tuodaan pinniin 3 (+). Ulostulosta se viedään takaisin pinniin 2 (-) negatiivisen takaisinkytkennän saavuttamiseksi. Tällä ohjataan signaalin voimakkuudensäätöä; 500k potentiometrin kautta osa tai kaikki takaisinkytkennän signaalista ohjataan maihin. Mitä enemmän signaalia menee maihin, sitä suuremman vahvistuksen op amp tuottaa, koska negatiivinen takaisinkytkentä pienenee. Takaisinkytkennässä oleva 1,5 nF kondensaattori poistaa häiriöitä.
Ulostulopuolella 22 nF kondensaattori poistaa biasointijännitteen. 470 Ohm vastus suojaa op ampia; vaikka ulostulo olisi kytketty oikosulkuun maihin, niin op amp näkee vähintään 470 Ohm vastuksen, rajoittaen ulostulovirtaa.
Prototyypin rakennus
Käytin pohjana MXR micro ampin kytkentäkaaviota, johon tein muutaman muutoksen: MXR käyttää op amppina yksikanavaista TL061:tä. Projektia aloittaessani en löytänyt sellaista hyllystä, joten päätin korvata sen 2-kanavaisella TL072:lla ja jättää toisen puolikkaan käyttämättä. TL072 on muistaakseni myös hiljaisempi kohina-arvoiltaan ja sen voi korvata myöhemmin hifimmällä NE5532:lla. Laitoin oparin kantaan, joten sen vaihtaminen on nopeaa. Protoiluvaiheessa käräytin toistakymmentä oparia tehdessäni erilaisia kokeiluja virrat päällä… 🙂
Toinen oleellinen muutos on negative feedback loopin (anteeksi suomen kieli, en osaa suomentaa suoraan näitä termejä) vastuksen rinnalla olevan kondensaattorin arvo; MXR:ssä se on luokkaa 50 pF. Niin pieni konkka ei toiminut ollenkaan omassa kytkennässäni, joten korvasin sen isommalla (punainen konkka keskellä piirilevyä, jossa on merkintä ”5”).
Pedaalissa on true bypass, joten signaali ohitetaan kokonaan silloin kun laite ei ole käytössä.
Piirilevy ei mahtunut sellaisenaan koteloon, joten leikkasin siitä kulmat pois.
Virheitä väsyneenä…
Tein prototyypin illan viimeisinä tunteina studiotöiden jälkeen. Tarkkaavaisuus ei ollut enää huippulaatua, joten tein aluksi monta väärää kytkentää; useamman tarkastuskierroksen jälkeen kaikki oli suunnilleen kohdallaan, mutta ulostulosignaali oli aivan liian hiljainen ja häiriöinen. Pitkän vianhaun jälkeen huomasin, että olin kytkenyt biasointijännitteen väärään kohtaan, ensimmäisen 0.1 uF kondensaattorin vasemmalle puolelle. Korjattuani vian signaali tervehtyi ja boosteri alkoi toimia juuri niin kuin pitikin. Seuraavassa pikkuvideossa testaan voimakkuudensäätöä.
Soundin testaus
Äänitin sähkökitaraa laitteen läpi bypass-moodissa ja aktiivisena ja tutkin taajuusvastetta ja säröä Adobe Auditionilla. Kuulostaa hyvältä ja käppyrät näyttävät ruudulla yhtä hyvältä. 🙂 Laitan tähän kuvakaappauksen myöhemmin.

Pulutec micro amp – full gain, siniaalto

Pulutec micro amp – full gain, saw

Pulutec micro amp – full gain

Pulutec micro amp – full gain
Kotelointi ja maisemointi
Kun piirilevy on valmis, on työ vasta puolivälissä jos siinäkään. Kävin ostamassa muutaman erivärisen spraymaalin Puuilosta ja päätin kokeilujen jälkeen maalata kotelon punaiseksi. Reikien poraamisen hoidin ammattimaisesti studion takavessan lattialla, jossa metallipurut oli helppo kerätä talteen kaakelilattialta.

Prototyyppi, S/N #00001

Ensimmäinen tuotantoversio, S/N #00002