Siirry suoraan sisältöön

Pulutec EQP1A tarkastus ja huolto

  • tehnyt
Pulutec EQP1a huolto 2020

Näyttää siltä, että käyn läpi enemmänkin studion laitteita, nyt kun kerran pääsin hyvään vauhtiin. Tällä kertaa vuorossa on Pulutec EQP1A:n tarkastus ja huolto. EQ on Gyrafin Pultec EQP1A omilla pienillä muutoksilla. Laitteessa ei ollut mitään vikaa, mutta päätin käydä läpi liitännät ja 13 vuoden ikäiset elkot jne.

Uudelleenmaalatussa etulevyssä ei ole mitään merkintöjä. Koska juuri nyt ei ole inspiraatiota lähteä hieromaan hienoja tekstejä siihen, päätin tehdä siihen über-tyylikkään maalarinteippi + ensimmäinen pöydältä löytyvä tussi -väliaikaisratkaisun. Kaikkihan on väliaikaista, joten nuo teippimerkinnät löytynevät laitteesta vielä 2020-luvun jälkipuoliskolla…

Pulutec EQP1a huolto 2020

Gyrafin versiossa potikat ja kytkimet on juotettu suoraan yllä olevassa kuvasas näkyville kapeille piirilevyille. Kolme vuotta sitten irrotin ne erillisiksi; nyt potikoiden kääntäminen ei aiheuta rasituksia piirilevyn juotoksille.

 

Pulutec EQP1a huolto 2020 3
EQ:n pääpiirilevy on niin yksinkertainen kuin mahdollista – Lundahlin audiomuuntajat, pari konkkaa ja 18 dB vahvistuksen tuottava putki.

 

Etulevyn merkinnät ovat niin nähty – kaikkihan osaavat ulkoa Pultec EQ:n säätimet.

 

Vaikeimmin hankittava osa tähän EQ:hun on piirilevyn vasemmassa yläkulmassa näkyvä induktori. tilasin sen joltakin itä-Eurooppalaiselta harrastajalta, joka teki niitä käsin varta vaten tälle EQ:lle.

 

Osa kondensaattoreista on piirilevyn alapuolella.

 

Testaus

Testasin jokaisen potikan toiminnan oskilloskoopilla. Kaikki toimii täydellisesti. Laitteen kohinatasot ovat alhaiset. Verkkohurina on myös hyvin kurissa. Lundahlin muuntajat ja passiivinen EQ tekevät varsinkin teräville aaltomuodoille magiaa! Kaikki kuulostaa paremmalta tämän läpi kierrätettynä. 🙂

Mihin tämän asentaisi

Laitan EQ:n toistaiseksi päälaulukanavaan 1176-kompressorin perään. ”Päälaulukanava”: studion paras laukumikki (laulajakohtainen tietysti) => Kajaani UT Mix etuaste, jossa myös parametrinen EQ => Pulutec 1176-kompressori => Pulutec EQ => A/D-muunnin. Harkitsen etuasteeksi myös Gyraf G9 putkietusta; se toisi vielä kaksi lisäputkea signaalitielle ja lisää Lundahleja, mutta menettäisin Kajaani UT Mixin keskialue-EQ:n. Toisaalta äänitän laulut yleensä ilman EQ:ta.

Toisaalta voisin laittaa EQ:n kaikkien kanavien käyttöön luovuttamalla sille yhden lähtö- ja tuloliitännän RME UFX2 audio interfacessa. Toinen kappale näitä EQ:ita on myös tulossa tuon vierelle, joten niistä saisi tehtyä dual monon. Toisaalta tuloliitännät, joita on vain 26 kpl, ovat koko ajan kortilla, enkä halua (jaksa) käyttää ristikytkentätaulua. Nää on näitä maailman nälänhätää isompia ongelmia… 🙂