Siirry suoraan sisältöön

ProCo Rat 2 -pedaalin korjaus

  • tehnyt

Sain korjattavakseni ProCo Rat 2 -overdrivepedaalin. Omistajan sanoilla:

”Hei..

Ilmeisesti Distortion potikka hajalla..? Särö kuuluu mutta ei anna maksimi volumea särölle ja kun potikkaa vääntää niin rahinan tuntee.. Särön ääni ei rahise ainoastaan potikka ja clean soi normaalisti..”

Aluksi etsin kytkentäkaavion, joka ei ihan vastannut tätä mallia, mutta riittävän lähelle kuitenkin. En ole koskaan omistanut itse Rat-pedaaleja, joten tämä oli itselleni ihan uusi tuttavuus. Distortion-potikka meni ensimmäisenä vaihtoon, koska se oli ilmiselvästi tiensä päässä. Uraltonesta löytyi Marshallin vahvistimiin tarkoitettu 100 kOhmin logaritminen potikka rihlatulla varrella. Siihen piti tehdä pienet lisäpalat, jotta sain juotettua sen piirilevylle, mutta hyvä tuli ja rahina poistui.

Uusi Distortion-potentiometri laitettu paikoilleen; Helsingistä ei löytynyt fyysisiltä mitoiltaan ihan alkuperäisen kaltaista varaosaa, joten tällä mennään. Sähköinen arvo on sama 100 kOhm.

Maksimi volume oli edelleen kateissa. Päätin tarkastaa LM308 oparin toimivuuden, vaikka näin jälkiviisaana olisin voinut todeta sen ehjäksi mittaamalla ulostulosignaalin huolellisemmin. Irrotin oparin piirilevyltä ja laitoin alle IC8-kannan – helpottaa myöhempää huoltamista, jos tarvetta ilmenee. Olin myös sopinuit asiakkaan kanssa, että vaihdan kaikki elektrolyyttikondensaattorit uusiin. Niiden kapasitanssi oli pudonnut 20-30 % alkuperäisestä.

Konkkien vaihto ei korjannut volaongelmaa – miksipä olisi. Seuraavaksi kävin kaikki juotokset läpi kolvilla varmistaen, että kaikissa liitoksissa on hyvä kontakti. Tämän toimenpiteen jälkeen pedaali pimeni kokonaan. Etsin vikaa piinallisen kauan, kunnes huomasin tehneeni piirilevyn ahtaimmassa kohdassa tinasillan. +9 VDC vuoti suoraan signaalitielle, mikä ei yleisesti ottaen ole tervettä… Tinasillan poistamiseen meni löytämisen jälkeen vain pari sekuntia ja pedaali oli jälleen alkuperäisessä kunnossa. Efektin volataso oli edelleen vain joku 10 % bypass-signaalin tasosta, eli varsinainen vika piti vielä löytää.

Haarukoin vian clipping diodien ja output-potikan väliin. Sieltä löytyy enää muutama vastus, pari konkkaa ja transistori. Mittasin transistorin ja se näytti outoja lukemia, joten kävin Uraltonesta hakemassa uuden samanlaisen tilalle (2 € / kpl).

2n5458 JFET npn -transistorit- toinen näistä oli rikki.

Vaihdon jälkeen signaali oli _parempi_, mutta ei edelleenkään normaali. Nyt jatkoin määrätietoisesti transistorista eteenpäin eteenpäin aina seuraavalle komponentille ja mittasin signaalin oskilloskoopilla. Sitten vika löytyi – VIHDOINKIN! Yhden kondensaattorin (mitä en ollut vielä vaihtanut) alla piirilevyllä oli ilmeisesti pienestä syöpymisestä aiheutunut lähes täydellinen katkos. Signaali meni siitä läpi, mutta vain vaivoin. Ohitin viallisen kohdan hyppylangalla ja pedaali heräsi vihdoin henkiin.

 

Vianhakua oskilloskoopilla.

 

LM308 op-amp

ProCo Rat -säröpedaaleissa käytetään LM308 oparia. LM308 on saavuttanut kulttimaineen kitaristien keskuudessa. LM308 on National Semiconductorin valmistama integroitu piiri, joka oli suosittu 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa ennen kuin monipuolisemmat ja tehokkaammat oparit tulivat markkinoille.

LM308 eroaa monista nykyaikaisista operaatiovahvistimista siten, että sen sisäinen vahvistus on suhteellisen suuri, mutta vasteaika todella hidas. Nämä ominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen audiosovelluksiin, erityisesti kitarasärööihin, missä nuo ominaisuudet tuottavat toivotunlaista lämpöä ja luonnetta äänensävyyn.

Kulttimaineen kitaristien keskuudessa LM308 on saanut erityisesti ProCo Rat -säröpedaalien ansiosta. ProCo Rat on yksi kaikkien aikojen suosituimmista säröpedaaleista, ja se on ollut tuotannossa 1970-luvun lopulta lähtien. Alkuperäisissä Rat-pedaaleissa käytetty LM308 on keskeinen osa pedaalin signaalitiellä ja sen väitetään olevan vastuussa pedaalin ominaisesta säröstä ja lämpimästä, rikkaasta soinnista.

LM308:n maine perustuu osittain sen ainutlaatuiseen piirteeseen tuottaa musikaalinen ja dynaaminen särö, joka reagoi hyvin kitaristin soittotyyliin ja -voimakkuuteen. Se voi tarjota kaikkea lievästä, liki läpinäkyvästä säröstä aina rajumpaan ruttuun asti, mikä on tärkeää monille kitaristeille, jotka etsivät monipuolisuutta yhdestä pedaalista.

Toinen syy LM308:n kulttimaineeseen on sen harvinaisuus ja korvaamattomuus. Uudet Rat-pedaalit eivät käytä LM308-oparia, mikä on johtanut siihen, että alkuperäiset LM308-piirejä sisältävät pedaalit ovat haluttuja keräilykohteita. Eroa verrataan usein vinyyliäänitteiden ja digitaalisten äänitteiden eroon; monet väittävät, että alkuperäinen piiri tuottaa lämpimämmän ja ’aidomman’ särön.

Lisäksi LM308:n suosio kitaristien keskuudessa on osittain psykologinen ja perustuu pitkään historiaan ja musiikkikulttuuriin liittyvään nostalgiaan. Monet kuuluisat kitaristit, kuten Jeff Beck ja Joe Walsh, ovat käyttäneet Rat-pedaaleita, mikä on nostanut pedaalin ja sen avainkomponentin, LM308:n, legendaariseen asemaan.

Vaikka LM308 ei ehkä ole teknisesti ylivertainen nykyaikaisiin operaatiovahvistimiin verrattuna, sen uniikki äänenlaatu ja historia ovat tehneet siitä eräänlaisen ’pyhän Graalin’ tietyille sävyä etsiville muusikoille, ja näin se on saavuttanut ikonisen aseman kitaristien ja pedaalirakentajien keskuudessa.

OP07 on yhteensopiva LM308:n korvaaja. Myös ProCo käyttää OP07-oparia nykyisissä pedaaleissaan. Jotkut väittävät kuulevansa näiden välillä eroa, mutta mittareilla sitä ei pysty selvittämään – ehkä siksi, että mittaamalla ei pysty selvittämään tunnearvoa.. 🙂