Siirry suoraan sisältöön

Gyraf G9 putkietuasteen korjaus

  • tehnyt

Olen rakentanut yhteensä neljä Gyraf G9 -putkietuastetta. Kaksi tuli studion keittiön pöydälle huoltoon.

Jaa että mikä on Gyraf G9?

G9 on kaksikanavainen, puhtaasti putkilla toteutettu mikrofonietuaste. Takana on kummallekin kanavalle XLR sisään ja ulos -liitännät. Etupaneelissa on lisäksi INSTR IN, johon voi työntää esim. basson tai koskettimet. Kummassakin kanavassa on Gain- ja Output -säädöt, Line/Mic/+48V (Mic, jossa phantom-jännite päällä), vaiheenkääntö IN/OUT sekä highpass-filtteri (OFF/LOW/HIGH).

Ohjeet laitteen rakentamiseeen löytyy Gyrafin DIY-sivulta.

Käytin rakentamisessa Lundahlin audiomuuntajia ja muutenkin yleisesti mahdollisimman laadukkaita komponentteja. Verkkovirran muuntaja on toroidi häiriöiden minimoimiseksi.

 

g9-easter

Kuva: G9 lämpenee testattavaksi

 

Toinen G9 on loppuviimeistelyä vaille valmis – pari maadoitusjohtoa vielä paikoilleen, kuten kuvasta heti huomaakin.

Gyraf G9 - konepelti auki
Kuva: Gyraf G9 – konepelti auki. Huomaa piirilevyn oikealla puolella oleva mauttoman suuri jäähdytys regulaattorille. Kun näitä ei tee sarjatyönä, ei tarvitse tinkiä yksittäisten komponenttien hinnasta.

 

 

 

G9 pohjakohinan taajuusvaste (sininen = kanava A, punainen = kanava B)
G9 pohjakohinan taajuusvaste (sininen = kanava A, punainen = kanava B)

Vasen kanava on aika terve. Verkkohuminaa tulee läpi jonkin verran, mutta ei niin, että se häiritsisi käyttöä. B-kanavan kohinat ovat vielä paljon kovemmat, enkä ole vielä selvittänyt, miksi siellä on noin paljon isommat 150 ja 300 Hz huminat A-kanavaan verrattuna. B on lähempänä muuntajia ja vaihtosähköä kuljettavia johtoja, mutta on tuossa taustalla jotain muutakin.

Tutkin ja palaan asiaan.