Siirry suoraan sisältöön

G9 putkietuasteen huolto – SN #1

  • tehnyt

Vuosien 2020 ja 2021 vuodenvaihteen Huoltopöydälle ilmestyi uusi potilas vastaanotolle. Tällä kertaa tutkittavana on ensimmäinen rakentamani G9-etuaste.  Muuntajien, konkkien ja johdotusten osalta tämä näyttää nykyvalossa sekavalta harjoittelukappaleelta, mutta pääasiahan on hyvä soundi… Ja sitä tämä yksilö ei nyt tarjonnut.

Vianhaku

Laitoin signaaligeneraattorin 1. kanavan tuloon DI-boksin kautta samalla tavalla kuin tämän viikon kaikissa muissakin korjausprojekteissa. Tabletin Frequency Generator -ohjelma on tähän tarkoitukseen kätevä ja käyttötarkoitukseen riittävä. Sillä saa helposti siniaaltoa ja muutamaa muut. Volasäätö tuosta puuttuu ja se täytyy tehdä tabletin kyljessä olevilla napeilla. Se onkin ainoa varsinainen puute, koska esim. 1176:n kompressioita kalibroidessani en saanut tabletista ulos tarkkaa 0-tasoista signaalia.

G9 putkietuasteen 1. kanavan ongelma: kohiseva ja rätisevä signaali, kaikki bassot puuttuvat. Skoopilla tuo n. 500 Hz signaali näytti ulostulo-XLR:stä mitattuna tältä:

Kun tarkoituksena oli tuottaa mahdollisimman puhtaasti voimistettu siniaalto, niin tuota voi sanoa ihan puhtaasti epäonnistumiseksi…

Vianhaun tehtävälistani:

  1. Jännitteiden tarkastus.
    OK.
  2. Putkien tarkastus.
    Vaihdoin yhden putken varmuuden vuoksi, koska se oli kolmea muuta vanhempi. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut vikaan.
  3. Josain on huono kontakti .
    Bingo. Syy löytyi nopeasti kun koputin varovasti ruuvimeisselillä tulo-XLR:n ja piirilevyn välissä olevaa johtoa.

Kuten sanoin, tämä oli ensimmäinen rakentamani G9 (yhteensä neljästä). Molex-liittimien tekeminen ei ollut silloin hallussa ja liittimeen oli jäänyt huono kontakit. Päätin poistaa ongelman kokonaan juottamalla johdon kiinni kiinteästi liittimen pinneihin. Tein saman 2. kanavan output-johdolle, jossa myös oli epäilyttävän huono kontakti. Juotokset hankaloittavat piirilevyn irrottamista, mutta ei tuota tarvitse olla joka päivä sörkkimässä – seuraavan kerran toivottavasti vasta vuosien kuluttua ja silloinkaan ei tarvitse käydä piirilevyn alapuolella.

Yllä olevassa kuvassa näkyy esim. oikeanpuoleinen punainen johto, jonka juotin suoraan piirilevylle kiinni.

Toimii!

Häiriötasot putosivat kummassakin kanavassa niin pieneksi kuin tällaisilla putkietusilla voi käsitykseni mukaan päästä. Täydellä vahvistuksella kuuluu reilua pohjasuhinaa, mutta se on reilu hinta lämpimästä ja rikkaasta soundista, jonka tämä laite loihtii. Ykköskanava päätyi heti huoltamisen jälkeen päälaulukanavan etuasteeksi. 2. kanava on yleiskäyttöinen vapaa kanava, joka on nyt reititetty soittohuoneen puolelle kanavaan 8. Laitan siihen todennäköisesti vaihtoehtoisen laulumikin tai livebändisessioissa eniten putkietuastesoundia tarvitsevan äänilähteen.