Vintage Pulu Studio – ajalta jolloin Pulu Studio käytännössä oli vielä Avaruusankat-rokkibändin treenikämpän laajennusosa. Tuohon aikaan elettiin tietotekniikan kehityksen ehdotonta huippua – monitorit olivat värillisiä (kaikki 16 väriä), näytön tarkkuus oli täydet 640 x 480 pikseliä ja näyttöjen koko oli saavuttanut maksimaalisen 21″ haamurajan. Tietokoneiden tehot olivat kasvaneet exponentiaalisesti. Pulu Studiolla oltiin kuitenkin sen verran digitaalisessa äänityksessä aikaa edellä, että mulla oli käytössä ei yksi, ei kaksi vaan KOLME PC:tä, joista yksi oli master ja kaksi oli valjastettu VST-plugareiden pyörittämiseen(!). Tuohon aikaan kehittynein järjestelmä oli ProTools HD, jonka hinta vastaavilla liitännöillä ja plugarimäärillä olisi ollut luokkaa 100.000 €. Tein itse ja säästin 95 % ProToolsiin verrattuna.
Ohjelmat kaatuivat tuohon aikaan monta kertaa session aikana. Auto-save pelasti aina tilanteen ja juuri koskaan ei tuhoutunut enempää kuin muutaman viimeisen minuutin työt.
Kakkoskuvassa näkyy tuolin takana Kajaani UT Mix, jonka ostin Maikkarin huutokaupasta. Sen ansiosta studion etuasteiden laatu on ollut alkuajoista lähtien pro-tasoa; nyt vuonna 2020 minulla ei ole edelleenkään Kajaani-pöytää parempia etuasteita, vaikka laitteita on kertynyt ”riittävä” määrä. Kajaani UT Mixin lisäksi olin heti alkuun ostanut pro-tason mikrofoneja, joten signaalitie oli hyvällä mallilla jo vintage-aikojen alussa. Ainoastaan A/D- ja D/A-muuntimet ovat kehittyneet paremmiksi.
Aloitin digiäänitykset muistaakseni vuonna 1998 siirtyessäni asteittain pois Fostex R8 -kasiraiturin käytöstä. Siinä välissä oli vaihe, jolloin kasiraiturilta tuli tehtyä välimiksaus SuperVHS-nauhalle (!), koska siinä oli kuvan lisäksi myös hyvälaatuinen ääni.
Pieni vertailu vielä nykyiseen studion tietokoneeseen: pöydän alla hurisee hiljakseen Intel i9-9900k nimellisellä 5 GHz nopeudella, muistia on 64 GB, kovalevyt m.2 ja SSD -tyyppisiä (ei pyöriviä kovalevyjä ollenkaan enää). Tehoa on niin paljon, että miksatessa ei tarvitse ikinä miettiä, että kestääkö projektiin lisätä vielä yhden tehosyöpön plugarin vai ei. -Kyllä kestää. Audiota miksatessani tietokoneen kuormitus on yleensä 25 % luokkaa raskaissa projekteissa ja alle 5 % normaaleissa pikkuäänityksissä. Videopuolella koneen saa edelleen helposti kyykkyyn, mutta nyt konetehot ovat olleet jo useamman vuoden ajan sellaiset, että audion miksaaminen on miellyttävän nopeaa. Erona 20 vuoden takaiseen setuppiin on se, että ennen miksaaminen oli jännittävää ja kiehtovaa: oli uskomatonta, että kompressorin, kaiun ja EQ:n pystyi tekemään tietokoneella!!! SuperWAU!