Siirry suoraan sisältöön

Taustanauhan tekemistä: Queen – Radio Gaga

  • tehnyt

Nyt tuli tarve että tulevalle cover-keikalle syntikkaosuuksien taustanauha Queen – Radio Gaga -biisistä. Lähdin liikkeelle kuuntelemalla Youbesta biisin pari kertaa läpi. Sitten latasin alkuperäisen Queenin version Cakewalk-äänitysohjelmaan tarkemmin tutkittavaksi.

Aluksi tempo:  112,08. Mistä toi 8 sadasosaa tuli 112:n päälle, oisko nauhamasterointi tms. syynä… Tai halu tehdä tarkan tempon löytäminen vaikeaksi?

Sitten suoraan bassosyntikan kimppuun. Se on mitä ilmeisimmin tehty Oberheimilla. Latasin siis netistä pikaisella Googletuksella löytyneen OB-Xd VST -syntikan. Lähdin liikkeelle Van Halen – Jump -presetistä: kaksi sahalaitaista oskillaattoria, detunetusta reilu 10 senttiä. Filter-osastolla cutoff 0:ksi, samoin resonance. Filter Envelope -osasstoa säädin pitemmän aikaa. Asetukset näkyvät alla olevassa kuvassa.

Queen - Radio Gaga Oberheim basso

Tässä vaiheessa soundi oli vielä liian kirkas. Laitoin syntikkaraidalle perään FabFilter Q3 -EQ:n leikkaamaan pois yläpäätä:

Nyt pääsin jo oikealle alueelle – suurin osa satunnaissita kuulijoista ei varmaan huomaisi mitään eroa alkuperäiseen.

Sitten ohjelmoimaan rumpuja. Myöhemmin liverumpali soittaa tämän osuuden, mutta näin taustanauhan kehittelyvaiheessa on kiva kuunnella syntikoita mahdollisimman oikeaa versiota vasten.

Soundit tein Native Instrumentsin Battery4:llä LinnDrum Kit -settiä muokaten:

Shaker on muuten alkuperäinen LinnDrum, mutta se on viritetty -4 puolisävelaskelta alaspäin ja panoroitu klo 21 vasemmalle.

Tässä vaiheessa, n. tunnin tutkimusmatkan jälkeen intro kuulostaa seuraavalta:

Tämä ei tule olemaan taustanauhan lopullinen sävellaji, mutta nämä MIDI-osuudet on helppo soittaa sisään alkuperäisen nauhan kanssa ja myöhemmin sitten transponoin projektin laulajalle sopivaksi F => Eb tai D.

Soitin bassosynan suunnilleen valmiiksi koko biisin osalta. Seuraavaksi homma jatkuu syntikkajousisoundien etsimisellä, mutta nyt tuli yö vastaan eli jatkan tätä myöhemmin. 🙂

[25 tuntia myöhemmin]

Syntikkasoundit alkavat olla jo auttavasti paikoillaan, vaikka osa vielä puuttuu. Taas on kello kohta 01.30 yöllä, joten täytyy lopettaa tältä illalta ja jatkaa projektia myöhemmin. Alla pieni videonpätkä, jonka otin sillä aikaa kun äänitin Korg M1 synamoduulia audioraidaksi.

Piano/harppusoundit yritän loihtia Dexed VST-synalla. Dexed yrittää mallintaa Yamaha DX-7:n mahdollisimman autenttisesti. Aika lähelle se pääsee, täytyy myöntää.

Päivä 3

Koskettimet ovat nyt kunnossa ja ne saavat jäädä odottamaan lopullista sävellajia. Tästä taitaa tulla studion hinnastoa vilkuillen vuosikymmenen kallein taustanauha. 😀

 

Avainsanat: