Siirry suoraan sisältöön

Soundcraft Compact 4 pikkumikserin arvostelu

  • tehnyt

Pulu Studiolla on kaksi Soundcraft Compact 4 -miksauspöytää, jotka ovat soittohuoneessa lähinnä kuulokevahvistimina. Ikää noilla alkaa olla jo niin monta vuotta, että nyt voin kertoa käyttökokemuksiani kohtuullisen syvällä rintaäänellä.

Soundcraft Compact 4 kokemuksia - Pulu Studio (2)

Ominaisuuksien hyötypisteet

Soundcraft Compact 4 on nimensä mukaisesti kompakti mikseri, joka on pienestä koostaan huolimatta ahdettu täyteen valmistajan mielestä tärkeitä ominaisuuksia.

Kaksi kanavaa mikrofonille – perustavaraa. Kohinataso on melko matala. Headroom on vaatimaton. Silti hyöty bänditreeneissä ja äänentoistokeikoilla: 100/100.

Useampi tulo linjasignaalille – hyvä! Hyöty äänentoistokeikoilla: 100/100.

Linjasignaalille sekä plugi- että RCA-liittimiä – hyvä! Hyöty studiolla: 50/100. Äänentoistokeikoilla 100/100.

Kaksi kuulokeliitäntää ja niille omat äänenvoimakkuuden säädöt – hyvä! Hyöty studiolla: 100/100. Tämän takia päädyin laitteet aikoinaan hankkimaan.

Stereo1 ja Stereo2 -kanavissa on RIAA-korjaimet, joihin voi kytkeä levysoittimia. Periaatteessa OK, koska soitan kerran viidessä vuodessa vinyyliltä Pink Floydin ja Black Sabbathin levyjä ja näitä miksereitä voi tarvittaessa käyttää RIAA-korjaimina. Hyöty studiolla: 1/10 eli kerran viidessä vuodessa ominaisuus on hyödyllinen.

Kanavien 1 ja 2 insertit: en ole vielä käyttänyt. Asiakkaat sen sijaan ovat erehtyneet laittamaan niihin plugipiuhan sisään ja valittaneet, että ei tule ääntä. Hyöty: ei hyötyä. Vain haittaa. Toimisivat paremmin, jos niissä olisi teippi päällä tai jos niihin kaataa liimaa.

Kanavien Rec/monitor-nappulat, Monitor/Artist Mix -nappula sekä Artist mix -säätö kuulokejohdon vieressä ovat vain häiriöksi. Voisin nyppiä nappulat pois ja jättää ne yläasentoon. Päälle liimaa. Hyöty studiolla: 0/100. Haitta: 60/100.

Record out -liitännät: ei ole ollut koskaan tarvetta. Ei kai kukaan oikeasti käytä tällaista halpismikseriä äänittämiseen? Hyöty studiolla: 0/100.

Mono check -nappi: ihan turha, koska we rock the microphone in stereo. 0/100.

Mittaristo: vain suuntaa antava ja epätarkka. Tärkeimmällä alueella on LEDit -4 dB, 0 dB ja +6 dB eli vain kolme porrasta 10 desibelin alueella. En ole oppinut logiikkaa, että mitä se näyttää milläkin nappien pohjassapainamisasetuksella. Hyöty: 25/100. Mittarista näkee, tuleeko signaalia tai tuleeko sitä ihan liikaa.

Virransyöttö

Mikserin pienen koon takia verkkomuuntaja on luonnollisesti ulkoinen, eli lattialla on aina yksi lisämötikkä mikserin lähellä. Katsotaanpa tarkemmin virtaliitintä:

Yhdellä sanalla kuvailtuna design on ”kuppainen”. Soundcraft on päättänyt laittaa virtaliittimen mahdollisimman ahtaaseen syvennykseen, johon johdon asettaminen on aivan liian hankalaa. Johtoa täytyy taivuttaa heti kannastaan, jotta se mahtuu ulos syvennyksestä. Lisäksi johto saattaa välillä irrota liittimestä puoliksi, eikä tilannetta pääse tarkastamaan silmämääräisesti, vaan tuota pitää käydä sörkkimässä käsikopelolla. Näköyhteyttä liittimeen ei ole, ellei miksauspöydän viereen kyyristy otsalampun kanssa.

Virransyöttöratkaisun design: 5/100. Plussaa siitä, että se ei ole mennyt vieläkään rikki. Miinusta kaikesta muusta.

Soundcraft Compact 4: n laatu

Linjasignaalien äänenlaatu on hyvä ja se on itselleni tärkeintä; miksauspöytää käytetään studiolla valmiin linjatasoisen signaalin miksaamiseen ja sävyn hienosäätöön. Mikrofonietuasteet ovat laadultaan luokkaa ”perus”. Soundi kelpaa bänditreeneissä parin laulun vahvistamiseen. Pienellä äänentoistokeikalla etuasteet kelpaavat juontajan mikrofonin äänen vahvistamiseen.

Kanavien 1 ja 2 Gain-potentiometrit ovat surkeita. Mikrofonien kanssa nappuloita pitää kääntää kello neljääntoista ennen kuin mitään järkevää alkaa tapahtua. Sen jälkeen gain nousee jyrkästi ja lopullinen säätöalue on n. 1 millimetri. Potikoiden laatuluokka: Halvinta Kiina-osastoa. Ne myös jäykistyvät ulkoilmassa nollakeleillä.

Kaikki liittimet toimivat edelleen täydellisesti, eikä niihin ole tullut kontaktihäiriöitä. Yllättävää!

Kolmialueinen EQ sisältää treble, mid ja bass -alueet. Keskialue on kiinteä ja se on miinus, koska juuri keskialueen taajuudet ovat tärkeimpiä säädettäviä. EQ kuitenkin toimii ja sillä voi tehdä pientä perussäätöä. Laitteen headroom ei kestä suuria boostauksia, koska silloin signaali menee särölle.

Kuulokevahvistimien äänenlaatu on tyydyttävä oman soiton/laulun monitorointiin. Yhtä laulajaa lukuunottamatta laitteesta on lähtenyt riittävästi tehoa kuulokkeisiin ja normaalikäytössä kuulokevahvistimessa on runsaasti säätövaraa ylöspäin.

Merkinnät

Nappuloiden nimet on kirjoitettu tummanharmaalla pienellä tekstillä vaaleanharmaaseen runkoon. Ainoastaan mikserin nimi on merkitty suurella tekstillä! Nappuloiden nimistä on todella vaikeaa saada selvää; mikseri on studiolla normaalin pöydän korkeudella, mutta sitä käytetään seisten. Etäisyys silmistä mikserin teksteihin on vajaa metri ja fonttikoko on kuvaruutukooksi muunnettuna noin 11 px – ja väriyhdistelmä tosiaan tummanharmaa vaaleanharmaalla pohjalla. RIAA-korjaimen fontin koko on jotain 9 px. Käytettävyys: 1/100. Nappuloiden toiminnot pitää muistaa ulkoa tai niiden lähelle pitää kyyristyä. Yli 35-vuotiaat joutuvat arvailemaan tekstit, mikäli optikolla käynti on jätetty myöhempään hetkeen.

Yhteenveto

Soundcraft Compact 4 tarjoaa monipuolisesti liitäntöjä ja se soveltuu monenlaiseen käyttöön. Kaikille jotain -periaatteella ominaisuuksia on ahdettu mielestäni jopa liikaa, koska tällaisen laitteen valmistusbudjetti on aina tiukka. Tässä mallissa on tingitty esim. virtanapista – sitä ei ole. Äänenlaatu on kuitenkin kohtuullinen. Potentiometrien laatu on välttävä. Painonapit toimivat vielä vuosikymmenen käytön jälkeen.

Äänentoistokeikalla kaipaan Stereo1 ja Stereo2 -kanaviin  ylimääräistä gain-nappulaa, koska joskus pöytään kytketään laitteita, joiden linjasignaali on kaukana standardista tasosta. Tällöin pöydästä pitää ruuvata kaikki irti muilla säätimillä, jotta kaiuttimiin saa syötettyä tarpeeksi kuumaa signaalia.

Tiivistettynä:

– Kuulokevahvistimena studiolla: hyvä
– Yksinkertaisena bänditreenimikserinä: tyydyttävä
– Äänentoistokeikalla (1 mikrofoni + taustamusa): välttävä

Kiitämme:

+ Kevyt ja pienikokoinen
+ Kaksi kuulokeliitäntää, joissa erilliset äänenvoimakkuuden säädöt

Moitimme:

– Voiko sanoa, että kaikki muu… Se olisi tosin epäreilua. Hintaisekseen tämä on OK pikkumikseri. Alle 150 eurolla ei 10 vuotta sitten saanut Neveä eikä saa vieläkään.