Siirry suoraan sisältöön

Sekalaisia studiokuulumisia

  • tehnyt

Sunnuntai. Kalenterissa on merkinnät:

  • Miksaa Bändi A
  • Miksaa Bändi B
  • Tee musavideon editit (Bändi C)
  • Tee alv-ilmoitus (boring, teen myöhemmin)
  • Ala tehdä veroilmoitusta (boring, jättöpiävä on vasta viikkojen päästä)

Aloitin bändistä A – 80-lukuhenkistä trashmetallia / hardrockia. Bändi oli tehnyt äänitykset toisessa studiossa ja minulta tilattiin miksaus & masterointi. On aina yhtä haastavaa miksata toisen äänittämiä raitoja – olisin tämänkin bändin äänityksissä tehnyt paljon erilaisia mikitysratkaisuja ja virittänyt rummut [eri tavalla]. Hiljalleen soundit ovat alkaneet muotoutua lupaaviksi, joten hyvä tästä vielä tulee.

Bändi B julkaisee kolme biisiä maaliskuussa ja nyt on aika tehdä biisit valmiiksi. Tällä kertaa bändi on Pulu Studiolla äänitetty, mutta se ei poista tuskaa miksausvaiheessa – olen bändille tuottaja ja kosketinsoittaja, mutta toisaalta bändin sisällä on jäseniä, jotka haluavat eri soundia kuin mihin itse olen viemässä bändiä sen keulahahmon kanssa. Pitäisikö yrittää miellyttää kaikkia vai seurata omaa intuitiota? Yritin miksata tulevaa musavideobiisiä ”kaikkia miellyttävällä tavalla”, mutta ei se toiminut – rockissa pitää olla vaaran tuntua ja häpeilemättömiä juttuja. Kaikkia miellyttävä versio oli sellainen, että voisin soittaa sen tätini teekutsuilla taustamusiikkina. Liian turvallista. Ei toimi.

Bändin nokkamies tuli seuraamaan kutsustani miksausta ja hän kannusti minua seuraamaan omaa visiotani. Mieluummin överit kuin vajarit. Soitin biisin sekaan räjähdykseltä kuulostavia rumpuiskuja, synabasson, JP8000-syntikoita, enkelikuoroa, usvaisia avaruussoundeja, kauhuleffaefektejä ja introon varmuuden vuoksi liikenteen melua phaserilla filtteröitynä. Lisäsin kaikuja ja rakensin miksauksesta kivitalon kokoisen möhkäleen, joka ei mahdu kaiuttimien väliin kertosäkeissä. Aloin päästä pisteeseen, jossa puistelen päätäni luomusta kuunnellessani. Vähän jäi vielä kesken, mutta toiveikas hymy alkoi virota kasvoilleni.

Bändi C kyseli musavideonsa perään ja sen keulahahmo kiitteli jo mielestään valmiista videon koevedoksesta. Tämä jäi vielä vaiheeseen – yksi työpäivä ei riitä näin moneen asiaan. Arvonlisäveroilmoitus jäi myös tekemättä, mutta ei se verottaja muutaman päivän myöhästymisestä hyökkää päälle.

Tauon jälkeen ilta jatkui tulevan keikkailevan bändini taustanauhojen rakentelulla. Tein kokeeksi taustanauhan Queen – Under Pressure -biisiin. Radiossa biisi on soinut varmasti paljon varsinkin intron bassoriffin takia, mutta en ole kuullut minkään bändin soittavan sitä livenä. Alkutahtien jälkeen biisi muuttuu tyypilliseksi Queenin progerockiksi, eikä sitä noin vain toisteta tavallisella bändillä. Kakkossäkeistön laulut ovat myös hyvin haastavia. Niitä pitää vähän oikoa, koska oli vain yksi David Bowie, joka pystyy laulamaan kuin David Bowie. Taustanauhaan löytyi jo handclapit, sormien napsautukset, riffipiano, komppipiano, apubasso, bassoon, french horn ja pari muuta soitinta. Kitara, basso, rummut ja laulut on tarkoitus esittää livenä, joten niitä en tee taustanauhaan.