Siirry suoraan sisältöön

Pop-jazzin äänitystä – Aurora Collan

  • tehnyt

Aurora Collan tuli studiolle äänittämään kolme biisiä. Bändin kokoonpano oli normaalista poikkeava: laulu, piano, kontrabasso, poikkihuilu ja viulu. Kaikki paitsi viulu äänitettiin livenä purkkiin ja viulu jälkikäteen ihan vain aikataulusyistä. Äänittäjälle tämä oli helppo ja mukava sessio: soittajat olivat supertaitavia ja kaikkien lähtösoundi oli suoraan ”valmista kamaa nauhalle”.

Basson äänitin kolmella mikillä: sisäinen piezo, ilmasta AKG C414B-ULS sekä Sennheiser MD441. Piezomikistä otin attackin, C414:stä lämpimän basson. MD441 toimi ”päämikrofonina”, jonka soundia ehostin noilla kahdella muulla. Hyvä tuli! 🙂

Piano tuli suoraan linjaan. Poikkihuilun ja viulut (normaali ja altto) otin myös AKG C414:llä. Huilua kirkastin pöydässä EQ:lla muutaman desibelin, koska muuten viulu olisi vahvempiäänisenä ja kirkkaampana tullut liikaa sen päälle. Sovituksissa huilu oli enemmän lead-soitin verrattuna viuluun, joten kirkastin sitä myös siksi.

Laulu meni nauhalle Manley putkimikrofonilla, kuten nykyään yleensä suurin osa ei-metallilauluista. Auroran lauluääni ei tarvinnut oikeastaan mitään EQ:ta, mutta laitoin kanavaan highpass-filtterin pienen siistimisen takia. Vain pianisti käytti luureja, joten ajoin pianon monitorin kautta huoneeseen.

Kuvassa Aurora seuraa viulistin soittoa – kaikki oli sovitettu tarkasti etukäteen ja Aurora vahti ystävällisesti mutta tarkasti, että kaikki soitettiin nuottien mukaisesti. Huomisessa punkbändin äänityssessiossa onkin sitten vähän toisenlainen mentaliteetti. 😀