Siirry suoraan sisältöön

Boss OD-2 mod – ACA => PSU -yhteensopvia virransyöttö

Boss OD-2 ja monet muut vanhat Boss-pedaalit, joissa on merkintä ”ACA”, vaativat toimiakseen joko 9 V pariston tai Bossin oman muuntajan.  Jos pedaali on valmistettu ennen vuotta 1997, niin se tarvitsee todennäköisesti ACA-muuntajan. Ne eivät toimi normaalilla 9-volttisella tasajännitteellä, jota kaikki nykyaikaiset kitaralautojen virransyötöt tarjoavat.  Nämä vanhat Boss-pedaalit vaativat 12 VDC jännitteen muuntajaa käytettäessä. Tämä hankaloittaa pedaalien virransyötön ketjuttamista, koska suurin osa käyttää 9 VDC jännitettä.

Mikä on ACA?

Huom. Käytän yksinkertaisia termejä, joiden ymmärtämiseen ei tarvita sähköinsinöörin opintoja.

Bossin ACA-muuntaja syöttää 12 V reguloimatonta tasasähköä. Reguloimaton sähkö ei ole yhtä ”tasaista” kuin pariston tuottama sähkö, vaan sitä pitää vielä ”tasoittaa”. Boss-pedaali muuntaa reguloimattoman 12 VDC:n reguloiduksi 9 VDC:ksi.

ACA-muuntajaa ei pidä koskaan käyttää PSA-adapteria vaativan pedaalin kanssa, koska se voi rikkoa elektroniikan.

Mikä on PSA?

Huom. Käytän yksinkertaisia termejä, joiden ymmärtämiseen ei tarvita sähköinsinöörin opintoja.

PSA-muuntaja syöttää reguloitua tasasähköä. 9 VDC PSA-muuntaja syöttää siis samanlaista sähköä kuin 9 V paristo. Efektipedaalin ei tarvitse käsitellä sähköä, vaan sitä voi käyttää sellaisenaan.

Tämän muunnostyön jälkeen Boss-pedaalia voi käyttää standardilla PSA-muuntajalla.

Boss OD-2 muuntaminen PSA-yhteensopivaksi

Tämä on ehkä yksi helpoimpia pedaalien modauksia… Piirilevyn oikeassa yläkulmassa olevat diodi D1 ja vastus R2 irrotetaan ja niiden tilalle laitetaan hyppylangat. Itse asiassa yksi hyppylanka riittää, jos sen laittaa kiinni alemmassa kuvassa näkyvällä tavalla ylempiin liitoskohtiin.

Sama alapuolelta – tässä hyppylanka on paikoillaan.

Tässä kuva diodista ja vastuksesta ennen niiden poistamista. Vastus näkyy tekstin ”TEY” vasemmalla puolella. Diodi on vastuksen ja ison elektrolyyttikondensaattorin välissä.

 

Piirikaavio:

Boss OD-2 Turbo Overdrive piirikaavio