Siirry suoraan sisältöön

Kitaransoitto ja ajan rajallisuus

  • tehnyt
Boss TM-1 Time Pedal - More time to play guitar

Mikä on paras kitarapedaali? Joku boutique analog delay vai 60-luvun NOS germanium fuzz, jonka kuoressa on kuivunutta Jimi Hendrixin 0ksennusta?

Jos saisin valita, niin se olisi luonnostelemani Time TM-1: pedaali, jota säätämällä saa elämäänsä vapaata aikaa kitaransoitolle. Sillä voi nappia kääntämällä siirtää deadlinet hamaan tulevaisuuteen. Pedaalin avulla olisi taas yhtä paljon aikaa soittaa kuin 21-vuotiaana opiskelijana. Eli koko ajan. 🙂

Kumman ottaisit: kaikki nykyiset kitarat ja pedaalisi + kiireisen nykyelämäsi vai ensimmäisen sähkökitarasi, multiefektipedaalin ja 21-vuotiaan elämäsi kitaristina? Pitäisi luopua velattomasta asunnosta ja point-to-point-juotetusta styrkkarista, mutta toisaalta vastineeksi saisi vapaata aikaa + virtaa soittaa kitaraa.

Oletetaan, että tuo on ratkaisematon dilemma. Tätä varten on kehitetty Time TM-1-pedaali. Sen avulla voit pitää velattoman asuntosi, elämäsi, 1känäkös1 ja alkavat pidätysva1vasi. Nappia kääntämällä pedaali järjestää vapaata aikaa kitaransoittoon. Teams-kokouksia ei ole. Vaimo/mies ei vänkää shoppailemaan. Venettä ei tarvitse lähteä huoltamaan talviteloille. Päivän uutisia ei tarvitse seurata. Veroilmoitusta ei tarvitse miettiä. Ei tarvitse miettiä oikeastaan mitään. Voi vain treenata skaaloja, opetella biisejä, säveltää elämää isompia, eeppisiä kitarasankariteemoja ja unelmoida musavideosta, jossa soitat Kalliovuorilla helikopterin kuvatessa kaarevalla ohilennolla haara-asentoasi.

Pedaaleja saa rahalla.

Tuhlattua aikaansa ei saa takaisin.

Uutta aikaa on tulossa koko ajan tulevaisuudessa, mutta se ei ole sama… Sitäkin on sulle vain rajoitettu erä, jota ei voi ostaa itselleen varastoon.

Mihin oma aika siis kannattaa oikeasti käyttää?

Kitaransoiton kannalta

Kun aloitat soittamisen: treenaa, harjoittele, opiskele. Toista noita kolmea asiaa koko ajan. Kitaran otelauta on täynnä salaisuuksia, joiden löytäminen tuottaa sellaisia ahaa-elämyksiä ja mielihyvän tunteita, joita ei rahalla ostamalla pysty tuolla muussa elämässä hankkimaan! Ei kannata jumittaa yhdessä tyylilajissa, vaan kokeilla ennakkoluulottomasti kaikkea humpasta heviin ja metallista työväenlauluihin (no ok, jotain rajaa).

Metronomin kanssa kannattaa treenata, kunnes tempot pysyvät läjässä kuin itsestään. Liian moni kitaristi pyrkii soittamaan muun bändin edellä. Siksi valtaosa harrastelijabändien keikoista on melkoista kaahausta – jos ei heti biisin alussa niin parin minuutin kohdalla viimeistään. Rytminen tarkkuus tekee susta heti paremman kitaristin eikä sitä varten tarvitse opetella yhtään uutta riffiä tai eksoottista sointua! Ja tarkalla, groovaavalla soitolla saat rumpalista paremman kaverin.

Oma tyyli

Haluat siis soittaa soolon. Millä nuotilla pitäisi aloittaa? Miksi edes soittaa nuotti? Miksi rikkoa hiljaisuus? Mitä väliä nuoteilla ja äänillä edes on? Onko tässä mitään järkeä?

Ei ole… Musiikki on taidetta. Sillä hetkellä kun alat miettiä asiaa järjen kautta, on peli jo menetetty.

Yleisen elämisen kannalta

Mulla ei ole vielä tarpeeksi dataa tämän kirjoittamiseen. Aihepiiri on niin laaja, että yksiselitteisen elämän tarkoituksen kirjoittaminen äänitysstudion blogin yhden alaotsikon alla tuntuisi asian vähättelyltä.

 

Avainsanat: