Kirjoittaja: Panu Pentikäinen / Pulu Studio, 2019
Haluatko luoda menestyvän podcast-kanavan? Mitä pitäisi ottaa huomioon? Mitä kannattaa välttää?
Suunnittelu
Ennen ensimmäisen podcastin äänittämistä kannattaa suunnitella yksityiskohdat valmiiksi
- Kanavan nimi. Nimen pitäisi olla samaan aikaan sekä hakukoneystävällinen että kiinnostava brändi. Hakokoneet tarttuvat helpommin otsikoihin, joissa on useita maukkaita avainsanoja.
- Kanavan kuvaus. Kirjoita kanavalle kuvaus, joka vilisee kanavan aihepiiriä sivuavia hakusanoja, mielellään perusmuodossa. Karrikoiden: Aloitusopas: näillä keinoilla sinullakin voi olla parempi podcast-kanava.
- Ensimmäiset jaksot. Moni kanava jää tekijältään unholaan alkuhuuman jälkeen. Ole määrätietoinen. Suunnittele valmiiksi vähintään kolme ensimmäistä jaksoa ja pidä puskurissa koko ajan varalla uutta materiaalia. Jatkuvuus on tärkeää, jotta vaivalla kerätty kuulijakunta ei unohda kanavaasi.
Tekniikka kuntoon
Yksinkertaistettuna podcast-jakso on netin pilvipalveluun, esim. SoundCloudiin ladattava WAV- tai MP3-tiedosto, joten periaatteena jokainen minkä tahansa digitaalisen ääninauhurin omistaja pystyy tekemään podcasteja. Aloittamisen helppous myös kuuluu podcast-tarjontaa kuunnellessa – äänenlaatu ja -taso heittelevät villisti laidasta toiseen; toisilla puhe hukkuu taustameteliin, joillakin ääni säröytyy kuin Pohjois-Korean virallisisessa uutislähetyksessä.
Laadukas äänityskalusto ja akustoitu tila on hyvän soundin perusta. Neuvotteluhuoneen pöydälle asetettu äänitallennin ei riitä. Laitetaan siis tekniikka kuntoon:
- Mikrofoni ja äänityskalusto. Korkealuokkainen mikrofoni ja vähäkohinainen mikrofonietuaste tallentavat puheen luonnollisena ja selkeänä.
- Akustoitu tila. Äänitysympäristön tulisi olla lyhytkaikuinen, soinniltaan neutraali tila. Tilan tulisi olla äänieristetty, koska herkät mikrofonit tallentavat kaikki tietokoneiden, ilmastoinnin ja naapuritontin katutyömaan hälyäänet.
- Huolellinen miksaus. Jälkikäsittelyssä ylimääräiset äänet, kuten yskäisyt, kröhinät, puhelimen piippaukset ym. kuulijaa ärsyttävät luontoäänet on helppo saksia pois lopullisesta tuotoksesta. Puheäänen ekvalisointi, kompressointi ja limitointi ovat myös oma taiteenlajinsa, joista voisi kirjoittaa erillisen artikkelisarjan. Lyhyesti ilmaistuna kompressointi tarkoittaa, että puhe saadaan kuulumaan koko ajan suunnilleen samalla äänenvoimakkuudella.
- Yleinen äänenvoimakkuus. Nykyään podcastien äänenvoimakkuuden normina pidetään -16 LUFS tasoa, johon itsekin pyrin tähtäämään podcasteja masteroidessani. Äänitiedoston LUFS-tason voi säätää esim. Adobe Auditionissa.
Kun tekniikka on kunnossa, päästäänkin tärkeimpään asiaan eli puhujaan. Mikrofoni tykkää, kun sille puhutaan lähietäisyydellä selkeällä ja kuuluvalla äänellä. Ohi mikrofonin puhuttu mumina kuulostaa ohi mikrofonin puhutulta muminalta myös tuntien miksaamisen jälkeen.
Muistilista puhujalle:
- Puhu selkeästi. Jos et ole ammattipuhuja, niin kuuntele omaa puhetta äänitteeltä kriittisellä korvalla: löydätkö maneereja ja täytesanoja, jotka saattaisivat öö niinku tota häiritä podcast-yleisöä?
- Sisältö on ykkösasia, mutta muista mikrofoniin puhumisen perustekniikka: puhu mikrofonia kohti (paitsi jos käytetään pallokuvioista mikrofonia) ja pidä etäisyys mikrofoniin koko ajan suunnilleen samana.
Editointi
Podcastit ovat luonteeltaan live-henkisiä lähetyksiä, mutta puhetta voi silti tiivistää editointivaiheessa. Jos pitää valita minuuttimäärän maksimoimisen ja viestin ytimekkyyden välillä, niin valitse jälkimmäinen. Kuulijat haluavat, että tarina etenee koko ajan.
Suunnittele podcastin rakenne
Tee podcasteihisi toistuva, tuttu rakenne. Aloita ehkäpä jollakin mielenkiintoa herättävällä väitteellä ja sen perään alkutunnari. Kerro sen jälkeen, mistä aiot puhua. Käsittele asia. Paketoi jakso lopuksi yhteen ja anna vihje seuraavan jakson aiheesta.
Esimerkki:
- Alkulause.Voisit saada miljoona kuuntelijaa lisää.
- Tunnari. Tam, ti-di-dam
- Aiheena tänään. Tämän takia podcastisi eivät ole maailmanluokan tasoa. Korjataan asia.
- Pääsisältö. Ulkoista äänitys Pulu Studiolle, niin ei tarvitse arpoa tekniikan kanssa.
- Paketointi. Näin saat podcastit kuntoon. Tilaa kanava ja pysy kuulolla taas ensi viikolla, jolloin syvennymme aiheeseen lisää.
Lopuksi
Kun ensimmäinen podcast on saatu onnistuneesti ulos, niin sen jälkeen podcastien tekeminen muuttuu hiljalleen rutiiniksi. Silloin alkaa pudotuspeliosuus: tilaajamäärä on vielä pieni, mutta laadukasta sisältöä pitää tuottaa säännöllisesti, jotta tilausmäärä lähtisi kasvuun. Moni luovuttaa tässä kohtaa, koska pikavoittoa ei tullutkaan.
Mielenkiintoinen, sisällöltään ja toteutukseltaan korkeatasoinen podcast-kanava huomataan aina. Tee siis asiat paremmin kuin muut, niin saat kerättyä muita isomman kuulijakunnan.