Siirry suoraan sisältöön

Miksi kitaranvahvistimissa on 68k ja 1M vastukset tuloissa?

Kitaravahvistimia korjatessani ja rakentaessani olen jäänyt aprikoimaan, miksi lähestulkoon kaikkien kitaravahvistimien tuloliitännöissä on aina 68k ja 1M vastukset. Kaikkeen löytyy vastaus googlaamalla, mutta ei selkeällä suomen kielellä – paitsi nyt!

68k vastus pysäyttää radiotaajuudet

68k vastuksia ei käytetä signaalin vaimentamiseen, vaan ne toimivat toimivat erittäin korkeataajuuksisina alipäästösuotimina yhdessä triodin tulokapasitanssin kanssa. Alipäästösuodin auttaa estämään putken oskillointia. Se pysäyttää radiotaajuuksien pääsyn vahvistimeen. Lisäksi se voi rajoittaa hilan virtaa, kun putkea ajetaan positiiviselle hilan alueelle.

Tässä esimerkiksi Fender Deluxe 5E3:sta, jossa löytyy tutut 68k vastukset heti tuloliitännästä yhdessä 1M maihin menevän vastuksen kanssa.

Miksi kitaravahvistimessa on 68k vastus - Fender Deluxe 5e3 tulo
Tyypillinen kitaravahvstimen tulo, jossa on 1M ja 68k vastukset

 

1M vastus luo tuloimpedanssin

1M vastus luo signaalille tuloimpedanssin. Kitaran mikrofoneissa on impedanssi/vastus, joka muodostaa jännitteenjakajan yhdessä 1M vastuksen kanssa. Mitä korkeampi vastus on, sitä enemmän signaalia/jännitettä syötetään ensimmäiseen vahvistusvaiheeseen, mikä antaa vahvistimelle mahdollisuuden tuottaa enemmän vahvistusta.

1M arvo on hyväksi havaittu arvo. Pienempi arvo aiheuttaa kuormitusta kitaran mikrofoneille. Suurempi arvo voi tehdä kitaran signaalista hieman kirkkaamman riippuen kaapeleista ja muista tekijöistä.