Siirry suoraan sisältöön

Mikrofonien tekniikkaa – kapselin koko

Mikrofonin kapseli muuntaa ilmanpaineen vaihtelun sähköiseksi signaaliksi. Kondensaattorikapseleita on kolmea peruskokoa: pieniä, keskikokoisia ja laajoja. Yleistäen voidaan sanoa, että taajuusvaste on verrannollinen kalvon kokoon, Tätä voi verrata erikokoisten kaiuttimien taajuusvasteeseen. Mitä suurempi kartio, sitä tehokkaammin se toistaa bassoa, mutta heikommin diskantteja. Sama pätee mikrofonien kalvoihin.

Mikrofonien signaali/kohina-suhde on yleistäen verrannollinen kalvon kokoon. Mitä suurempi kalvo, sitä herkempi se on äänenpaineelle ja sitä suurempi ulostulosignaali sillä on. Laajakalvoisten mikrofonien signaali/kohina-suhde on siten parempi.

Pienet kapselit

Pienten kapseleiden kalvon halkaisija on alle 1/2″. Niiden taajuusvaste on erittäin tarkka koko 20 Hz – 20 kHz taajuusalueella, mutta niiden heikko signaali/kohina-suhde asettaa kovat vaatimukset elektroniikalle.  Pienikapselisia mikrofoneja käytetään lähinnä mittamikrofoneissa sekä tilanteissa, joissa mikrofonin täytyy olla mahdollisimman huomaamaton.

Keskikokoiset kapselit

Keskikokoisten kapseleiden kalvon halkaisija on alle 1/2″ – 3/4″. Oikein suunniteltuna ja valmistettuna tällaisten mikrofonien taajuusvaste on tasainen 20-18000 Hz alueella. Kapseli on tarpeeksi suuri tuottaakseen riittävän voimakkaan signaalin.

Suuret kapselit

Suurten kapseleiden kalvon halkaisija on 3/4″ – 1″, joskus jopa suurempi. Signaali/kohina-suhde on lähtökohtaisesti parempi kuin pienemmillä kapseleilla, koska suuret kapselit ovat herkempiä. Suuret kapselit ovat tarkkoja erityisesti alataajuuksilla – asia, joka voidaan kuulla mutta joka on vaikea mitata. Herttakuvioisilla suurilla kapseleilla on proximity-efekti, eli ne korostavat bassotaajuuksia sitä voimakkaammin, mitä lähempänä äänilähdettä ne ovat. Suurten kapseleiden taajuusvaste alkaa normaalisti pudota 14 kHz:n kohdalla. Vaikka tästä ei aina olekaan haittaa, niin se voi himmentää paljon korkeita taajuuksia sisältävien äänilähteiden kirkkautta.

Jotkut valmistajat venyttävät laajakalvoisten kapseleiden kokoa keskikokoisten puolelle markkinointisyistä. Kalvon läpimitta merkitsee kuitenkin enemmän kuin sanallinen kategorisointi.