Siirry suoraan sisältöön

AES/EBU => S/PDIF muunnin

Mikä on AES3? Mikä on S/PDIF?

S/PDIF on lyhenne sanoista Sony/Philips Digital Interface Format ja se on yleisin kuluttajalaitteissa käytetty digitaalisen stereoäänen siirtoon käytetty formaatti.

AES3 (käytetään myös nimitystä AES/EBU) on Audio Engineering Societyn (AES) ja European Broadcasting Unionin (EBU) yhteisesti kehittämä standardi. 

Kuluttajalaitteissa S/PDIF:iä käytetään siirtämään pakkaamatonta PCM-äänivirtaa mediasoittimen (TV, äänikortti) vahvistimen välillä. Musiikkilaitteissa kuten äänikorteissa, syntikoissa tai räkkiefekteissä se on melko yleinen digitaalinen liitäntä analogisten tulojen ja lähtöjen rinnalla. Joissakin pro audio -laitteissa, esim. Fractal Audio Axe FX:ssä, S/PDIF:n tilalla on AES/EBU-liitäntä. Jos äänikortissasi on vain RCA-tulo S/PDIF:lle, et pysty suoraan hyödyntämään digitaalista kanavaa näiden laitteiden välillä.

Voinko kytkeä AES-lähdön S/PDIF-tuloon?

Oikea tapa muuntaa AES3 S/PDIF-muotoon on käyttää digitaalimuunninta. Esim. Behringer Ultramatch Pro on edullinen 1U kokoinen digitaalimuunnin,  jonka avulla digitaalisignaaleja saa muunnettua monipuolisesti.

Jos kuitenkin tarvitset vain yksinkertaisen tavan muuntaa AES-signaali S/PDIF:ksi, niin voit tehdä muuntimen itse muutamasta osasta. Huomautan tässä kohtaa, että AES:n ja S/PDIF:n digitaalisignaalien protokollat eivät ole tarkasti samanlaisia ja se voi aiheuttaa ongelmia. Itse audiodata on identtinen, mutta sen mukana liikkuu kanavan tilatietoa ja muuta metatietoa, joiden formaateissa on eroa. Useimmat audiolaitteet eivät käytä näitä bittejä, joten tämä on harvoin ongelma.

75-ohmiseksi balansoimattomaksi signaaliksi muunnettu AES3 ei ole S/PDIF. Se voi toimia, mutta vain, jos vastaanottava pää ei ole liian kranttu lukemaan audion ohessa kulkevaa metadataa, kuten näytteenottotaajuutta, consumer/professional-tilabittiä jne.

AES3:n ja S/PDIF:n erot

 AES3S/PDIF
Liitäntäbalansoitubalansoimaton
LiitinXLRRCA
Impedanssi110 Ohm75 Ohm
Signaalin lähtövoimakkuus2-7 V0,5 V
Suurin jännite7 V0,6 V
Suurin virta64 mA8 mA
Pienin tulojännite0,2 V0,2 V
Kaapelisuojattu kierretty parikaapelikoaksiaalinen
Suurin etäisyys100 m10 m

VAROITUS: Älä kytke AES3-lähtöä XLR-RCA-johdolla S/PDIF-tuloon! AES3 suuri jännite saattaa rikkoa S/PDIF-laitteen, vaikka nykyään laitteet kestävät isompia toleransseja. XLR-RCA-johto voi toimia ongelmitta, mutta sillä voi myös kärventää esim. Digidesignin laitteet.

Tehdään muunninpalikka

Sähköiset erot AES3:n ja S/PDIF:n välillä: AES3:ssa jännite on suurempi (2-7 V vs. 0,5 V), samoin impedanssi (110 Ohm vs. 75 Ohm).

Jos kaapelointimatka on lyhyt (pari metriä), voidaan muunnokseen käyttää pelkkiä vastuksia.

Osaluettelo

 1. 1 kpl 110 Ohm vastus
 2. 1 kpl 200 Ohm vastus
 3. 2 kpl 56 Ohm vastus
 4. XLR-naaras liitin
 5. RCA-naaras liitin
 6. pieni metallikotelo
 7. parikymmentä senttiä audiojohtoa

Työkalut

 • Kolvi, tina, tinaimuri
 • Työvalo
 • Pihdit
 • Ruuvimeisseleitä
 • Johdonkuorija
 • Yleismittari
 • Hauenleuat
 • Pari selkääntaputtelijaa