Siirry suoraan sisältöön

Kajaani UT Mix kanavien kohinan testaus

  • tehnyt

Kajaani UT Mix äänipöytä on ollut  keväästä asti poissa päivittäisestä käytöstä. Tein siihen pientä huoltoa ja olen ottamassa sen takaisin tarkkaamon pöydälle säännölliseen käyttöön. Halusin kuitenkin testata Kajaanin toimivuuden ennen tuotantoon ottamista ja päätin tehdä asiasta pienen artikkelin tänne. Mukana on tällä kertaa ääninäytteitä – huisin mielenkiintoista -50 dB tasolla olevaa pohjakohinaa. Näistä ei vielä listahittiä rakenna ilman ylenpalttista luovuutta, joten uskallan antaa tiedostot vapaaseen käyttöön… Jos joku sattuisi haluamaan liian steriilille levylleen autenttista Kajaani UT Mixin pohjakohinaa. 🙂

Kanavakohtaiset pohjakohinat 60 dB gainilla

Testijärjestely:

Kanavan sisääntuloihin ei kytketty mitään.

EQ kytketty pois päältä.

Gain: +60 dB

Trim: 0 dB

Kohinat äänitetty yksitellen samaa signaalitietä pitkin RME UFX II:lla, joten ainoa muuttuja testissä on kanavalohko.

Tässä 90 sekunnin pätkät kunkin kanavan pohjakohinasta. Raidat ovat täysin käsittelemättömiä.

Kanava 1

Kanava 2

Kanava 3

Kanava 4

Kanava 5

Kanava 6

Kanava7

Kanava 8

 

Arviointia

Nostin jokaisen kanavan äänenvoimakkuutta 54 dB analysoinnin helpottamiseksi. Eroja alkoi tulla näkyviin. Tässä kuva raidoista:

Kajaani UT Mix Kohinat

Mitä ohuempi valkoinen viiva, sitä parempi kanava on. Pohjakohina on pääosin 50 Hz kerrannaisia. Voimakkainta tämä on kanavalla 8, joka on virtalähdettä lähimpänä. Yllättäen myös kanavalla 1 on melko paljon pohjia. Kanavan 2 ja 4 piikit tulivat siitä, että puhdistin pölyjä miksauspöydän päältä samaan aikaan kun äänitin kohinoita.

Sisimmät kanavat ovat loistavassa kunnossa, eivätkä nuo ykkös- ja kasikanavienkaan brummit vakavia ole. Normaalikäytössä tarvitsen 15-35 dB vahvistuksen signaaliin ja testissä käytettiin 60 dB:tä. Kanavat 1 ja 8 kelpaavat ilman kunnostustakin päivittäiseen käyttöön, kun gainit pysyvät kohtuullisina eli alle 30 dB:ssä.

Seuraavaksi taajuusvasteita:

 

Kanava 1
Kanava 2
Kanava 3

 

Kanava 8

 

Seuraavassa ääninäytteessä kaikki kanavat on miksattu yhteen stereopareina (Kanava 1 vasemmalle, 2 oikealle, 3 vasemmalle, jne.). 100 Hz brummi kuuluu selvästi…

Kanavat 1-8 playbackin aikana.

 

Tässä pohjakohina käytettäessä etuvahvistimia tyypillisellä käyttöalueella:

 

Yhteenveto

Pohjakohinat ovat alueella siedettävä – loistava. Tarkastan kanavien 1 ja 8 verkkohurinan syyn. Muut kanavat ovat hyvässä kunnossa (pohjakohinan osalta), ja niitä voi käyttää miettimättä sen enempää, että kuinka paljon ne kohisevat. Jos kyseessä ei ole tosi hiljaa puhuvien vieraiden podcast-äänitys, niin UT Mixin kanavia voi käyttää minkä tahansa äänilähteen kanssa.

Kanavan 1 ehjääminen

Vaihdoin kaksi 100 uF/25V elektrolyyttikondensaattoria kanavalohkoon 1.

Kapasitanssin mittaus – toinen jalka täytyy irrottaa piirilevystä mittauksen ajaksi. Nimellinen kapasitanssi 100 uF, mitattu 98 uF.

 

Mittasin uuden 100 uF kondensaattorin kapasitanssiksi 137 uF.

 

100 Hz brummi pieneni 3 dB, ylemmät kerrannaiset jopa huomattavasti enemmän. Ääninäyte ennen ja jälkeen vaihdon (Huom! Kohinan äänenvoimakkuutta nostettu kymmeniä desibelejä):

Jo kahden konkan vaihtaminen auttoi korvinkuultavasti verkkohurinan suodattamiseen. Uudet konkat näyttävät suodattavan kerrannaisia 600 – 1,5k alueella huomattavasti vanhoja paremmin. Toisaalta alle 50 Hz subwoofer-alueella kohina on lisääntynyt.

 

 

Avainsanat: