Siirry suoraan sisältöön

Ibanez Phase Tone PT-999 efektipedaalin korjaus

  • tehnyt
Sain korjattavaksi Ibanez Phase Tone PT-999 -efektipedaalin seuraavilla saatesanoilla:
Kun kitarapiuhat oli kytketty ja paristo kiinni neppariliittimessä, laite päästi ”suoraa” ääntä läpi. Kun painan kytkintä laittaakseni phaser-efektin päälle, laite menee pimeäksi eli ääntä ei tule lainkaan. Kokeilin samalla varovasti laitteen johtoja, ei vaikutusta, pysyy äänettömänä. Silmämääräisesti mikään johdoista ei ole irti piirilevystä tai liittimistä. Minulla ei ole tähän sopivaa uutta kytkintä.  Kannattaisiko laite tuoda korjattavaksi? Tykkään sen soundista ja pedaalilla on tunnearvoakin. Jos arvelet, että laitetta voisi koettaa korjata, niin olisiko se mahdollista samalla modata sellaiseksi, että siihen saisi suoran 9V-muuntajakytkennän pedaalilaudan virtalähdettä varten? Eli että ei tarvisi enää ruuvailla kantta auki pariston vaihtamiseksi.
Vianhaku osoittautui arvioitua hankalammaksi, joten lähdin etsimään vikaa (vikoja) systemaattisesti osa kerrallaan:
  • Uusi potentiometri. Tyyppi: 500k log, reverse.
  • Kulunut input-jakki vaihdettu uuteen.
  • Piirilevyn ainoa elektrolyyttikondensaattori vaihdettu uuteen.
  • Kolme kondensaattoria oli irronnut juotoksista piirilevyn keskellä. Juotettu paikoilleen.
  • Korvasin vanhat 47 nF kondensaattorit uusilla; osassa juotokset olivat irroneet ja niiden kapasitanssit olivat enää 60-80  % alkuperäisestä.
  • Phaser-efektin nopeudensäätöön liittyvän trimmeripotikan toinen jalka oli katkennut. Vaihdoin tilalle  uuden.
  • Irrotin kaikki kolme 1458-oparit ja laitoin alle kannat testaamisen helpottamiseksi. Korvasin vanhat oparit uusilla.
  • Kävin läpi lähes kaikki juotokset. Tässä vaiheessa löytyi yksi oikosulku ja yksi haljennut juotos.
  • Korvasin melkein kaikki johdot uusilla, jolloin sain varmistettua samalla niiden juotokset.
Vianhaku ja testaus käynnissä.
Käytin vianhakuun yleismittaria ja oskilloskooppia. Tässä meneillään phaserin kalibrointi:

Lisäsin pedaaliin DC-liittimen. Päädyssä ei ollut riittävästi tilaa, joten sijoitin jakin oikealle puolelle MXR-pedaalien tapaan:

Testiäänitys korjauksen jälkeen:

Signaalitie: Gibson Les Paul – Ibanez Phase Tone – Radial Passive Direct Box – Kajaani UT Mix – RME Fireface UFX2 – Fractal Audio Axe FX 3 mk 2, jossa efekteinä USA Pre Clean amp, BD_RH_Baldbeauty cab, Enhance, Filter (low cut 253 Hz), Reverb (London Plate 4,14 sek, 21 %).

Koska pedaalia on tarkoitus käyttää jatkossa ulkoisella virtalähteellä, päätin korvata vanhat op-ampit vähäkohinaisemmilla TL072 ja TL082 -malleilla. Jos joku myöhemmin haluaa alkuperäiset oparit takaisin, niin ne on helppo vaihtaa, koska asensin piirilevylle kannat.

Yhteenveto: tein pedaaliin muutoksia (asiakkaan toiveesta), jonka takia pedaali ei ole enää vintagemiesten arvostamassa alkuperäiskunnossa, mutta hyvä näin; lähtötilanne oli se, että laite oli rikki. Pedaalit on tehty soittamista varten, ei museoitavaksi. 🙂