Siirry suoraan sisältöön

Darkness Is My Canvas – Invertedin tuotantoa

  • tehnyt

Invertedin tuotantoa

28.4.2023

Inverted oli masteroitu valmiiksi jo viime vuoden puolella odottamaan julkaisua. Biisi on sen pituudesta huolimatta mukana keikkasetissä ja olemme hiljalleen tehneet siihen pieniä säätöjä livenä, mm. tempon nostoa kesken biisin sekä bändin ulkopuolisten taustalaulajien poistamisen. Halusimme päivittää myös studioversion ajan tasalle ennen kuin annamme sen Inverse Recordsin julkaistavaksi. Aikataulu on tiukka, koska uuden version pitäisi olla valmiina muutamassa viikossa ja meillä näiden teosten tekemisessä se tuppaa olemaan pienin aikayksikkö…
28.4 Kaakkuri tuli studiolle soittamaan biisiin uudet rummut. Vanhaa, Kai Jokiahon soittamaa rumpuraitaa ei voitu käyttää tempomuutosten takia. Käytimme Pulu Studion vakiosettiä, johon Kaakkuri laittoi oman virvelin. Erikoisuutena äänityksessä vaihdoimme ride-peltiä biisin keskellä; alkuun Ziljian Medium, loppuosaan kirkkaampi Zildjian K. Muuten normisetti eli Pearl Master Custom 12-14-20″. Rumpujen mikitys:

Kick In
Kick Out
Snare Top SM57
Snare Top MD421
Snare Bottom SM545
Hi-Hat C451
Ride C451
Overheads KM184
Room C414

Biisin loppuosan aloittava marssirumpu äänitettiin siten, että virveli käännettiin ylösalaisin. Miksasin tähän kohtaan myöhemmin joukkoon myös Jokiahon soittaman marssirummun – soitto ja time olivat näillä mestareilla käytännössä identtiset, joten pystyn miksaamaan soundeja yhteen täysin vapaasti. Jokiahon versiota muokkasin time stretchillä 70 -> 72 bpm.

Pitkän kitarasoolo-osuuden Kaakkuri soitti ilman klikkiä yksinään. Soitin hänelle idean vanhasta versiosta ja pyysin häntä laittamaan mukaan ”lisää vaaraa”. 🙂 Soolon alussa pidin klikkiä päällä muutaman tahdin, sitten loput mentiin vapaalla kädellä. Kaakkuri soitti upeasti ja soolokohta meni ykkösellä purkkiin!

Loppuosa biisistä ei tuottanut myöskään vaikeuksia – siellä ei juuri yllätyksiä ole rumpalille, joten muutaman minuutin kuluttua uudet rummut oli saatu purkitettua ja pystyimme keskittymään tärkeämpiin asioihin kuten kuulumisten vaihtamiseen ja musavideoiden katseluun Youtubesta.

29.4.2023

Uudet rummut muuttivat biisin luonnetta niin paljon, että en pysty yksinkertaisesti toistamaan vanhoja raitoja uuteen tempoon. Fiilis on erilainen ja kun biisi oli jo kerran tehty valmiiksi, olin ehtinyt ulkoistaa sen päästäni. Sinne pitää päästä uudestaan sisälle, jotta pystyn loihtimaan ehjän, merkityksellisen tunnelman ja kaaren koko kappaleen ajaksi.
Jatkoin uudelleentuotantoa soittamalla basson uusiksi alusta loppuun. Kaikki muu biisissä on helppoa, mutta Kaakkurin vapaalla kädellä soittama soolo oli vielä kysymysmerkki. Ensimmäisen testiäänityksen jälkeen oli vaikea olla hymyilemättä – luontainen bassonsoittotyylini uppoaa heittämällä Kaakkurin rumpuihin! Soolossa sointukierto on Em7 Dm7 Bm7 Cmaj9 D eli paljon molleja peräkkkäin. Sain niihin mielestäni hyvää fuusiosoundia, vaikken ole basistina mikään fuusiovirtuoosi…

Tämän jälkeen oli pakko päästä kokeilemaan kitarasoolon soittamista. Yleisellä tasolla biisithän ovat olemassa siksi, että kitaristi pääsee soittamaan niihin sooloja, muut jutut ovat pakollista pahaa.

Jatkuu…

 

https://www.youtube.com/@darknessismycanvas

 

Avainsanat: