Siirry suoraan sisältöön

Behringer UMC1820 kokemuksia

  • tehnyt

Mainosteksti

18×20, 24-Bit/96 kHz USB Audio/MIDI -liitäntä Midas Mic -esivahvistimilla

Tässä esittelyteksti Behkun sivuilta suomennettuna:

Uskomaton U-PHORIA UMC1820 luo sillan luovuutesi ja faniesi välillä. Tämä räjähtävän nopea USB 2.0 studio-in-a-box antaa sinun äänittää seuraavan mestariteoksen muutamassa minuutissa kaikilla mikrofoneilla, kitaroilla, koskettimilla ja jopa MIDI-laitteilla.

Nauhoita täydellinen ääni tietokonepohjaiseen äänitysohjelmaan kahdeksan hämmästyttävän selkeän, maailmanluokan Midas-etuasteiden ansiosta, jotka sisältävät +48 voltin phantomjännitteen kondensaattorimikrofoneille, kaikki läpi studiotason 24-bitin/96 kHz muuntimien parhaan mahdollisen äänenlaadun saavuttamiseksi. Se tarjoaa myös I/O-tuen S/PDIF-, ADAT- ja S/MUX-formaateille. Olitpa sitten laulaja-lauluntekijä, tuottaja tien päällä tai tarvitset vain tukevan käyttöliittymän taustakappaleiden esittämiseen keikalla, erittäin luotettava U-PHORIA UMC1820 auttaa sinua loistamaan digitaalisessa maailmassa.

Tuo on lennokasta tekstiä, se täytyy myöntää eli pokkaa Behkulla on ainakin. 😀

Tarve

Ostin UMC1820:n bändini liveräkkiin taustanauhojen ajamista varten. Taustat on ajettu tähän mennessä USB-tikulta stereo WAV-tiedostoista siten, että toisessa kanavassa on klikki/cue ja toisessa taustanauha. Halusin laajentaa taustanauhat stereoksi ja myöhemmin monikanavaisiksi ja halusin erotella klikin ja cue-raidan. Useampi lähtöliitäntä mahdollistaa myös esim. eri klikin rumpalille ja minulle.

Liitäntöjä Behringerissä on tarpeeksi; sisääntuloja on 8 plus S/PDIF sekä ADAT:lla vielä lisää. Niillä ei ole juuri nyt käyttöä, mutta ulostuloilla on.

Aikaisemmat kokemukset Behringerin laadusta eivät ole olleet positiivisia; minulla on ollut kaksi Behringer Ultragain ADAT -mikrofonietuastetta ja ne kummatkin hajosivat 3,5 vuoden käytön jälkeen virtalähteen kondensaattorien räjähtämiseen. Verrokkina räkissä on Apogee AD16, jolle on kertynyt virrat päällä -aikaa yli 100.000 tuntia ja se toimii edelleen täydellisesti. Mutta ehkä laatu on parantunut, onhan X32 digimikseriäkin kehuttu joka puolella.

Todellisuus

Ensimmäinen ajureiden asennus epäonnistui, koska uusin ajuri ei toiminut oikein Windows 10 -pohjaisen IBM Thinkpad -läppärini kanssa. Latasin vanhemman ajuriversion ja se lähti toimimaan. RME:n ajureihin tottuneena minulla oli heti alkuun vähän sulattelemista ajuriongelmissa ennen kuin olin edes päässyt kokeilemaan laitetta, mutta tästä päästiin eteenpäin…

Kahdet bänditreenit ja yksi keikka on nyt takana. Tässä vaiheessa Behringer UMC1820:ssa ilmaantuneet ongelmat:

  1. Main output ei toimi ASIO-moodissa, jos se on myös Windowsin käytössä. Kiertotie: ajan DAW:sta raidat ulos kanavista 3-6.
  2. Ajuri on buginen. Se jumiuttaa DAW:n ja Windowsin aika ajoin ja ainoa tapa saada ohjelma takaisin eloon on irrottaa Behringerin USB-johto läppäristä. Tämän jälkeen Windows palautuu saman tien responsiiviseksi.
  3. Ajuriongelman takia DAW:ssa kanavien reititykset pitää välillä tehdä uusiksi.

RME:n Totalmixiin tottuneena Behringer tarjoaa sisäisten reitityksien osalta ”eioota”; siinä missä RME:n äänikorteilla minkä tahansa sisääntulon pystyy reitittämään laitteen sisällä mihin tahansa ulostuloon (ja paljon muuta), ei Behringer tarjoa minkäänlaisia reititysmahdollisuuksia hardware-pohjaisesti. Tämä ei sinänsä haittaa yksinkertaisia taustanauhoja pyöritettäessä, mutta estää monien edistyksellisempien reititysten mahdollistamisen.

Miksi sitten hommasin Behkun jos se on tällainen?

SE ON NIIN ÄLYTTÖMÄN HALPA.

RME Fireface -sarjan mallit maksavat 2000 euron molemmin puolin. Behringer UMC1820 maksoi ostohetkellä 279 € eli vain 1/7 RME:stä! En raaskinut upottaa kahta tonnia lisää liveräkkiin kun Behku suoriutuu ainakin joten kuten hommasta… Toisaalta kun keikkoja on tulossa nyt koko ajan, niin olisi enemmän kuin toivottavaa, että laitteet ovat varmatoimisia illasta toiseen. Varasuunnitelmana teen taustanauhoista yksinkertaisemmat versiot USB-tikulle, jotta niitä voi ajaa digimikseristä vanhaan tapaan.

Kiitämme:

– Hinta
– Riittävästi linjaulostuloja (Main out + 8 muuta)

Moitimme:

– Ulkoinen virtalähde
– Bugiset ajurit.
– Sisäisen digimikserin puute
– vain yksi MIDI in ja MIDI out
– phantom-jännite ei kanavakohtainen; vain kanaville 1-4 ja 5-8 ryhmänä
– ei ole mainostekstin mukaisesti ”räjähtävän nopea” (mitä tuo edes tarkoittaa!)
– ei ole mainostekstin mukaisesti ”erittäin luotettava” – pikemminkin ”melko epäluotettava”
– mainostekstin väite ”auttaa sinua loistamaan digitaalisessa maailmassa” ei ole realisoitunut kohdallani
– mainostekstin väite ”antaa sinun äänittää seuraavan mestariteoksen muutamassa minuutissa” ei ole myöskään toteutunut; mestariteosten äänittämiseen menee edelleen aikaa useita päiviä.

Yhteenveto:

Behringer UMC1820 on edullinen alemman perustason audio interface, jolta ei kannata odottaa laatumerkkien ominaisuuksia tai luotettavuutta. Se, että etupaneelissa lukee MIDAS jokaisen kanavan kohdalla, ei tarkoita muuta kuin että etupaneeliissa lukee MIDAS jokaisen kanavan kohdalla. Muuten hyvä.