7D, 8D ja 16D audio -hakusanat ovat lisääntyneet huimasti viimeisen parin vuoden aikana Youtubessa. Nämä tarkoittavat 3D-äänimaisemaa, joka toistetaan sterokaiuttimilla, surround-järjestelmällä tai kuulokkeilla. 3D-ääni voi olla kuulokuvassa missä tahansa, myös takana tai kuulijan ala- tai yläpuolella.
Aloin tutkia, että mitä nämä 7D, 8D ja 16D -äänet ovat ja miten ne on tehty. Suoraa tieteellistä vastausta ei ole luvassa: ne ovat edelleen ihan vain 3D-ääntä.
Kuuntelin Youtubesta kuulokkeilla 8D:ksi merkittyjä videoita. Ensireaktiot eivät vakuuttaneet, (anteeksi vain 8D:hen jo hurahtaneet). Äänimaisema on niissä yleisesti ottaen laaja. Erilaisia konvoluutiokaikuja on käytetty reilulla kädellä. Liikkuuvaa panorointia vasemmalta oikealle ja takaisin käytetään huonoissa 8D-tuotoksissa överipaljon ilman syytä. Huolellisesti ja hyvällä maulla tehdyissä pätkissä äänimaisema on kuitenkin hieno.
Mutta onko tässä 7D, 8D, 16D, 32D (?):ssä mitään uutta? Lyhyt vastaus: ei ole. Binauraalista ääntä on tehty jo kymmeniä vuosia. Binauraalisella stereomikrofonilla (esim. Neumann KU100) voi äänittäääänet tarkasti siten kuin kuulija ne kuulee.

Neumann KU100 Dummy Head
Ehkä 8D (tai mikä numero tuohon D:n eteen nyt laitetaankaan) on 2000-luvulla syntyneiden nuorten uusi ahaa-elämys, että ääni voi tulla vasemman ja oikean lisäksi avarasti stereofonisesti. Nykyisin vallalla olevassa konemusiikissa ei käytetä stereomikitystekniikoita, joten homma täytyy hoitaa digitaalisesti plugareilla. Yksi pääasia liittyy päähän! Vasen ja oikea korva kuulevat ääniä eri paikoista – kyllä – mutta niiden välissä on pää, joka vaimentaa toiselta puolelta tulevia ääniä. Kunnollisen 3D-äänen loihtimiseksi täytyy vasemman ja oikean kanavan välistä ylikuulumista (crosstalk) matkia pään tavoin.
Mikään ääni ei kuulu kokonaan vasemmassa tai oikeassa kanavassa, ellei korvaan syötetä ääntä suoraan korvanapilla. Toiseksi, esim. vasemmalla puolella oleva ääni kuuluu hiljaisemmin oikeaan korvaan, mutta myös sen taajuusvaste on pehmentynyt, koska äänilähteen ja korvan välissä on pää esteenä.
Konvoluutiokaiku, crosstalkin simulointi, vasemman ja oikean kanavan vaihe-erot – näillä lähtisin liikkeelle jos pitäisi loihtia tavallisesta äänestä 8D-fanien silmissä uskottavaa tilaääntä. Ja koska 3D-ääni on nyt vasta keksitty uudelleen, täytyy efektiä käyttää mieluummin liikaa kuin kohtuudella.